FROLAND: Det bekrefter områdesjef i HV07, Stein Borgersen, overfor TV2 klokken 15. Han sier også at det allerede kan være svidd av større områder enn 30.000 mål, men at ingen egentlig har fullstendig oversikt.

Vinden har økt på igjen i ettermiddag, og det har ført til at brannmannskapene har måttet konsentrere innsatsen rundt områder der det er fare for at boliger eller hytter kan bli rammet, opplyser Borgersen.

Flere evakuert

På en pressekonferanse på Mykland klokken 15 blir det opplyst at brannen har kommet ute av kontroll flere steder. Området rundt Belland er nå i ferd med å bli evakuert, og åtte personer blir nå sendt til Eikely leirsted på Frolands verk.

Det bekrefter også ordfører i Froland, Sigmund Pedersen overfor fvn.no.

— På en av disse gårdene er det også en hel del dyr, trolig mellom 20-30 ammekuer, sier Pedersen.

Flammene er foreløpig et stykke unna gårdene på Belland, men grunn av kraftig røykutvikling ble det bestemt å evakuere beboerne.

— Andre områder er ikke i fare, opplyste politiet på pressekonferansen.

Områdene ved Belland og Ytre Lauvrak er fortsatt et område hvor brannfronten er nokså intens, men utifra vindretning må brannmannskapet nå vurdere området østover ved Gauslåfjorden, opplyste operasjonsleder ved Agder politidistrikt, Per Lauvnes, til fvn.no tidligere.

Jobber intenst

Både Sivilforsvaret, Heimevernet og brannvesenets folk jobber for å hindre at flammene skal spre seg.

— Det brenner på store områder at det er umulig å komme over alt, sa skadestedsleder Arne Hurvenes ved Agder politidistrikt til fvn.no i 13-tiden.

Vinden skaper fortsatt problemer for helikopterslukkingen.

— Vinden er fortsatt uforutsigbar i både styrke og retning. Massiv røykutvikling gjør også at pilotene ikke ser hvor de skal droppe vannet. Da blir mye av arbeidet forgjeves, sier Kongsvik.

HER BRENNER DET: Helikoptrene konsentrerer seg nå om å få kontroll på fronten som er markert med rødt. På en pressekonferanse klokken 15 opplyser politiet at brannen er i ferd med å nærme seg bebyggelse på Belland. — Situasjonen har bedret seg

Brannsjef i Østre Agder brannvesen, Jan Kongsvik, opplyste ved 13-tiden at brannvesenet konsentrerte seg om en brannfront som går mellom Tveitås i vest, til Saurdalsvannet ved Ytre Lauvrak i øst.

— Vi har nå full fokus på denne fronten. Fire helikoptre slukker i dette området kontinuerlig. På de andre frontene har vi nå relativt god kontroll, sier Kongsvik torsdag ettermiddag.

De fire helikoptrene har alle hver sin "bøtte", som inneholder rundt 3000 liter vann, og jobber nå kontinuerlig med å slukke i dette området.

— Hvordan er situasjonen nå, i forhold til for 24 timer siden?

— Jeg vil hevde at den er bedre. Vi kan nå spisse innsatsen mot en brannfront, og har større oversikt, opplyste Kongsvik ved 13-tiden.

Få timer senere ser det ut til situasjonen er like uoversiktlig som før.

I går ble alle beboerne på Ytre Lauvrak evakuert, men ifølge Kongsvik var det i formiddag ikke umiddelbar fare for at bygningene skal ta fyr. Den skiftende vindretningen gjør imidlertid at ingenting er sikkert.

Sør for brannfronten som nå har full fokus, er det langt til nærmeste bebyggelse.

— Det kan være det ligger noen hytter og gamle låver, men det er langt til bebodde hus.

- 30.000 mål har brent ned

Rundt 20 hytter har brent opp, og i flere dager har bebyggelsen nordøst for Mykland sentrum ved Åstveit og Valle vært truet av den nærgående brannen.

Gårdeiere i området hevder imidlertid at det kan dreie seg om langt større områder. Torsdag ettermiddag opplyste det kan dreie seg om over 30.000 mål.

De friske vindkastene som har vært i området den siste tiden sprer brannen med katastrofale følger. Torsdag har brannmannskapet på stedet fortsatt ikke kontroll på det som er den største brannen i Norge siden krigen.

Uberegnelige vindforhold

Natt til torsdag avtok vinden i de brannherjede områdene rundt Mykland sentrum i Froland. Torsdag formiddag dreide 180 grader og begynt å blusse opp igjen.

— Vinden har allerede dreid 180 grader. Det er ikke lett, medgir Lauvnes.

Operasjonsleder Lauvnes opplyser om at brannmannskapet på stedet følger nøye med på vinden, og holder seg oppdatert på værmeldingene via Meteorologisk institutt. Utsiktene er langt fra gode.

— Det er ikke regn i sikte før lørdag, og da er det ikke mye det er snakk om, men det er vinden som er problemet, sier Lauvnes.

Mannskap må ta seg inn over store områder med tungt utstyr for å bekjempe brannen, som nærmest går i en sirkel rundt Mykland sentrum.

— De prøver å jobbe langsiktig. Nå er det snakk om å legge planer utover selve brannområdet, sier Lauvnes.

Les også:

Brannlukta har nådd Farsund / Vinden tar seg opp / «Dette kan ta mange uker» / Beboerne i Ytre Lauvrak er evakuert / Kjemper mot flammene / Arbeidet tyve timer i strekk / - Går bare og venter / - Dette er en katastrofe / Får ikke hjelpe til / Opp mot 20 hytter slukt av flammene / Brannen sprer seg ukontrollert /