KRISTIANSAND: Hytta, som ble gitt til de i alt fire søstrene i 1987, endte til slutt opp som grunnlag for en bitter krangel og et rettsoppgjør. Hytta ble gitt til søstrene av deres mor, og alle utgifter og inntekter ved eventuelt salg av hytta, skulle deles likt på dem.

I 1992 valgte den ene søsteren å trekke seg ut av sameiet, og fikk utbetalt en samlet sum på 37.500 kroner for det.

De tre søstrene som satt igjen i sameiet har i ettertid havnet i en krangel angående salg av hytta.

Da to av dem i 2005 også ønsket å trekke seg ut av sameiet, oppstod det uenighet. De to gav samme år eiendomsmeglerne ABCenter i oppdrag å selge hyttta til høystbydende, noe søster nummer tre ikke var enig i. ABCenter takserte hytta til 1.500.000 kroner, mens den tredje søsteren fikk taksert hytta til 700.000 kroner fra Eiendomsmegler 1 Solum.

Uenighet om verdi

Den store verdiforskjellen skapte strid blant søstrene. Ifølge sameieloven skal oppløsning av et sameie foregå slik at eiendelen selges til høystbydende, om det ikke foreligger særlige tilhøve eller andre avtaler.

I avtalen søstrene undertegnet da de overtok hytta fra sin mor i 1987 stod det derimot at om noen av døtrene skulle ønske å trekke seg ut av sameiet ville det ikke være økonomisk vanskelig for de gjenværende å beholde den. Moren hadde da satt prisen på hytta til å være 50.000 kroner.

Retten mener at fra det tidspunkt saksøkerne meddelte at de ønsket å trekke seg, må det ha vært klart for saksøkte at de enten ønsket å selge hytta til markedspris eller å bli innløst av saksøkte til en pris tilsvarende en forholdsmessig markedsverdi. Det har også vært klart at saksøkerne har vært uenig i at det var korrekt å legge til grunn en verdi som følger dokumentene fra 1987. Dette ville innebære en overgivelse av relativt store verdier mot et minimalt vederlag. For at en erklæring om uttreden under slike omstendigheter skal anses å være bindende og endelig, bør den etter rettens mening fremstå som klar og ubetinget. På bakgrunn av saksøkernes forbehold om "akseptabel pris", og deres synlige forutsetninger knyttet til dette, fremstår det etter rettens oppfatning som urimelig om saksøkerne nå skulle være tvunget til å overdra sine sameieandeler med utgangspunkt i en verdsettelse de hele tiden har bestridt.

Dyr søskenkrangel

Den saksøkte søsteren ble til slutt frifunnet i hovedsøksmålet, men vant ikke frem i motsøksmålet, og saken endte opp med at de to søstrene som ønsket å trekke seg ut av sameiet ble dømt til å betale 32.500 kroner i saksomkostninger til den siste søsteren for hovedsøksmålet, mens den siste søsteren ble dømt til å betale 15.000 kroner i saksomkostninger til de to andre i motsøksmålet. Med andre ord, en noe kostbar søskenkrangel.