KRISTIANSAND: — Det bærende bevis er slutningene fra de sakkyndiges forklaringer. Fornærmede er et taust vitne, sa lagmann Dag Nordén i sin rettsbelæring til de ti jurymedlemmene.

I første omgang skal juryen ta stilling til om 27-åringen er skyldig etter den strengeste paragrafen i straffeloven, nemlig paragraf 229 som omhandler legemsbeskadigelse. Svarer de ja på dette, kan 27-åringen påregne flere år i fengsel. I tingretten var straffepåstanden fem års fengsel, dømt etter denne paragrafen og under særdeles skjerpende omstendigheter.

- Risting

For at juryen skal si ja, må de finne det bevist at tiltalte påførte barnet skaden, mest sannsynlig gjennom kraftig risting. Andre alternativer sykdomsforløp er utelukket av de medisinsk sakkyndige i lagmannsretten.

Men i tillegg må juryen komme til at 27-åringen handlet med forsett. Det vil si at han i gjerningsøyeblikket måtte være bevisst på at den seks kilo tunge prematurfødte gutten ville bli påført skade som følge av handlingen han utsatte ham for. Gutten er livsvarig skadet som følge av det de sakkyndige mener er kraftig risting.

Hvis juryen sier nei og ikke finner ham skyldig i legemsbeskadigelse, vil aktor komme med et nytt spørsmålsskrift til juryen. Da vil de måtte ta stilling til om 27-åringen skal dømmes etter paragraf 228 som omhandler legemsfornærmelse. Dette vil i så fall gi ham en mildere dom. Det var denne paragrafen han ble dømt for i Kristiansand tingrett i oktober.

Anket ikke

Svarer det nei på det også, kan det bli aktuelt for aktor å forsøke å få 27-åringen dømt for uaktsomhet, som kan gi enda mildere straff.

Han kan også bli helt frikjent, men det er lite trolig. 27-åringen anket tross alt ikke dommen fra tingretten hvor han ble dømt til ett års fengsel, hvorav et halvt ble gjort ubetinget. Det gjorde også lagmann Nordén til et poeng i sin rettsbelæring.

26-åringens forsvarer, Sveinung S. Johnsen, prosederte i realiteten ikke på frifinnelse, men at han på at han må dømmes så mildt som mulig. 27-åringen nekter for å ha påført barnet skadene.