Les også: Råkjørte forbi 15 fotobokser uten å bli tatt

KRISTIANSAND: Med avskrudde bilskilter og solskjermen som " beskyttelse", passerte tre kristiansandsungdommer på 17 og 19 år samtlige fotobokser mellom Horten og Kristiansand en kveld denne uken.

Guttene forteller at de passerte 15 bokser etter hverandre i alt for høy hastighet, noen ganger i 130 km/t i 60-sonen, uten at blitzen gikk av.

— Vi gjorde egentlig dette forsøket for gøy. Vi gjorde det ikke for å skryte, men for å teste boksene. Vi ble derfor skuffet over at ingen av dem gikk av, sier en av guttene.

- Livsfarlig

— Det er synd at disse menneskene ikke har noen i sin omgangskrets som kan fortelle dem at de må ta vare på sine egne liv, sier UP-sjef Bjart Gabrielsen til fvn.no.

Gabrielsen synes det er urovekkende at ungdommene ikke forstår hvilken risiko de tar.

— De mener tydeligvis dette er en fin happening. Men de kan forårsake en ulykke, og utsetter også andre mennesker for livsfare. Marginene mellom suksess og fiasko er så små, at dette stuntet like gjerne kunne resultert i en ulykke.

Preventivt At det ikke var kamera i noen av de 15 boksene som guttene passerte, synes ikke UP-sjefen i seg selv er særlig oppsiktsvekkende.

— Det må jo ha vært ganske tilfeldig at alle boksene ikke hadde apparat i seg. Men de er jo heller ikke aktivisert hele døgnet.

Fotobokser kan kun settes opp på særlig utsatte ulykkesstrekninger, og aktiviseres etter et system som sier hvor ofte og hvor lenge de skal være aktive.

— Dette er jo ikke pengemaskiner, men et virkemiddel for å få ned hastigheten på den aktuelle strekningen. Det merkes jo også godt foran hver fotoboks, sier Gabrielsen.

Ingen respekt UP-sjefen mener at ungdommene som bedriver katt og mus-lek med fotoboksene viser en manglende respekt for loven.

— De sier med sin atferd tydelig at de ikke setter sin lit til at lovgiverne har vurdert faremomentet på den aktuelle veistrekningen, og satt fartsgrensen deretter.

— Det kan likevel ikke være snakk om mange som holder på med det du beskriver nå, jeg tillegger ungdommen å være klokere enn som så, sier han.