Kristiansand: Turistsjef Åse Irene Fjermedal og leder av Kristiansand og omland guideforening Niels Henrik Jensen har klar et guidekurs som gir deltakerne autorisasjon etter norm fra Norges guideforbund.

— For vi trenger guider som kan ta imot de 23000 turistene som ankommer Kristiansand sommeren 2009. De aller fleste er engelske, men 3 italienske skip har meldt sin ankomst, og vi trenger også italiensktalende guider til sommeren, sier turistsjef Fjermedal.

— Kurset?

— Det er et kjempespennende kurs med foredragholdere av høy kvalitet. Det er et studie i seg selv. Her lærer du mye. Jeg kan nevne Norgeshistorie, Kristiansands historie, også Vennesla, Søgne, Songdalen, Lillesand, Høvåg og annen lokalhistorie, kunsthistorie, samtidens Sørlandet, arkitekttur, næringsliv nå og da og en masse annet, forteller turistsjefen.

— Når?

— Fristen for påmelding er før jul. Vi gjennomfører en muntlig språktest, og så er vi i gang i januar med tekniske orienteringer om guiding, behandling av cruisepassasjerer og kulturforskjeller, for å nevne noe. Deltakerne må være sammen med oss to timer to kvelder i uka fram til eksamen i månedskiftet april/mai. Det blir utflukter til turistattraksjonene som dyreparken, Søgne gamle prestegård, Lindesnes fyr, Setesdalsbanen og Blindleia, sier Fjermedal.

— Pris?

— Kurset koster kr 2500,- og det har deltakerne tjent inn etter tre guidejobber. De får nemlig kr 815,- pr jobb. Vi er godt fornøyd med det, sier guideforeningens leder Niels Henrik Jensen.

— Eksamen?

— Oppgaven kan leveres på eget språk, men undervisningen er på norsk.

Så når vi tenker minst på turister gjør turistkontoret det motsatte.