KRISTIANSAND: Sjåføren nevnte for en annen sjåfør at han kjørte flatskjermer for mange hundre tusen kroner. Den andre sjåføren fortalte det videre, og vogntoget ble utsatt for tyveri. Nå er sjåføren siktet for medvirkning etter at han skal ha lekket informasjon om lasten i vogntoget.

Politiadvokat Hellek Rue bekrefter fredag morgen at sjåføren vil bli stilt for retten, som en av mange etter flatskjerm-tyveriet.

Det var i tidsrommet fredag 12. januar 2007 til mandag 15. januar 2007 at 43 flatskjermer til en samlet utsalgsverdi av cirka 300.000 kroner ble stjålet fra parkeringsplassen foran Frikirken i Flekkefjord. Politiet kom raskt i gang med opprullingen av saken og flere av de involverte tilstod etter kort tid.

Fikk flatskjerm i utbytte

Mannen (33) som fikk tak i informasjon om den verdifulle lasten til fortalte det videre til andre, og dermed spredte ryktet seg.

I Kristiansand tingrett erkjente mannen forholdet og fikk en betinget fengselsdom på 30 dager. Han må i tillegg betale en ubetinget bot på 6000 kroner. I formildende retning la retten vekt på at saken er blitt svært gammel.

Mottakeren av informasjonen, en 42-åring bosatt i Lyngdal, tok med seg en kompis (44) og stjal minst 13 flatskjermer fra vogntoget natt til søndag 14. januar i fjor. Verdien på tyveriet beløper seg til nesten 127.000 kroner. 42-åringen er tidligere dømt ti ganger og påtalemyndigheten ønsket å dømme han til betinget fengsel i 30 dager og en bot på 3000 kroner.

Beslagla flatskjermer

I tillegg ønsket de å inndra fortjenesten fra salget av to flatskjermer, totalt 14.000 kroner. Resten av flatskjermene han var i besittelse av ble beslaglagt av politiet. Lister tingrett var enig i politiets straffeforslag.

For en 46-åring som også deltok i tyveriet la påtalemyndigheten ned påstand om betinget fengsel i 45 dager og en bot på 8000 kroner. I retten tilstod mannen tyveriet og uten tilståelsen ville mannen, ifølge dommen fra Lister tingrett, endt opp med en ubetinget fengselsstraff på 60 dager.

Mannen fikk inndratt vinning med 2100 kroner for å ha solgt én flatskjerm og 100 kroner for å ha montert ytterligere én skjerm. Retten fant det riktig å følge straffeforslaget.

Flere tyverier

Natt til mandag 15. januar gikk to kompiser bosatt i Kvinesdal, på henholdsvis 26 og 27 år, i gang med å stjele flatskjermer fra samme vogntog. Totalt ble 16 flatskjermer med en total verdi av 140.000 kroner stjålet fra vogntoget.

27-åringen forklarte i retten at han på telefon skal ha fått beskjed om vogntoghengeren på Trøngsla ved Frikirken i Flekkefjord.

Først forsynte de seg med tre flatskjermer og reiste hjem til Kvinesdal. Senere kom de tilbake og tok da med seg 13 nye flatskjermer. Ifølge dommen fra Lister tingrett var mennenes hensikt å beholde noen av flatskjermene selv, mens resten skulle selges.

De inngikk avtale om å selge en 20 tommer stor skjerm for 1000 kroner og en 42 tommer stor skjerm for 4000 kroner.

Ville selge videre

Til politiet erkjente 26-åringen at tyveriet delvis ble utført med tanke på videresalg. Med ønske om vinning regnes tyveriet dermed som ekstra skjerpende. Retten fant det passende å dømme mannen til betinget fengsel i 30 dager for ugjerningen.

27-åringen ble foruten tyveriet av flatskjermene siktet for å ha hatt rifle uten tillatelse, tatt imot en ATV og andre straffbare forhold. Aktor la ned påstand om at han burde dømmes til samfunnsstraff i 160 timer. Retten mente at straffen ikke burde være fullt så streng og dømte mannen til 100 timers samfunnsstraff.

Etter det fvn.no erfarer vil ytterligere en person bli stilt for retten. Denne personen skal også ha forsynt seg med skjermer fra vogntoget.