KRISTIANSAND: — Lovforslaget som ble lagt frem i dag, er utrolig trist. Jeg frykter absolutt at vi er på vei mot sorteringssamfunnet og et nytt klasseskille med denne loven, sier Christina Aase, leder av Kristelig Folkepartis Ungdom i Vest-Agder.

Regjeringen la i dag frem et endringsforslag av bioteknologiloven. Dette følger opp regjeringens intensjoner om å åpne for forskning på overtallige befruktede egg (stamcelleforskning) på bestemte vilkår og å regulere begrenset bruk av preimplantasjonsdiagnostikk.

På linje med utlandet - Lovendringen vil gjøre det mulig for norske forskere å bidra til å utvikle metoder og teknikker som vi i dag må importere fra utlandet, sier Sylvia Brustad, helse- og omsorgsminister, i en pressemelding.

Regjeringen mener disse endringene vil bringe norsk lov på linje med lovverket i våre naboland. I dag blir overtallige befruktede egg destruert, i stedet for å bli brukt i verdifull forskning.

– Regjeringen mener det er viktig å benytte de mulighetene som vitenskapen gir til å skaffe kunnskap som i framtiden kan brukes til å behandle alvorlige sykdommer vi ikke har behandlingsmuligheter for i dag, sier Brustad.

— Hva slags signal sender vi med dette ut til dem som har disse sykdommene i dag, spør Aase.

Sprenger grenser - Selv om en utvidet nemd skal vurdere hvert enkelt tilfelle, er det ingen tvil om at Brustad går fra en forbudslinje til åpning av denne tvilsomme forskningen. Helsetilsynet sier at en etisk grense sprenges med dette vedtaket. Når det åpnes for å lage donorbarn som kan hjelpe alvorlig syke søsken, reduserer dette mennesket til å bli et middel. Det er jeg sterkt imot, sier Aase.

Hun sier også at et annet argument for å gå imot dagens forslag, er at Brustad skaper falske forhåpninger hos foreldrene til de syke barna.

— Et eksempel er Mehmet-saken. Der døde barnet som skulle hjelpe Mehmet. I dag knytter det seg stor usikkerhet rundt denne forskningen, men spørsmålet blir om det er dette vi ønsker. Vil vi at retten til å få friske barn skal gå foran menneskeverdet? Skal vi støtte foreldres rett til å få friske barn til å gå på bekostning av menneskeverdet? Jeg er imot dette, sier hun.

Redd for fremtiden Christina Aase er også redd for hva dette vil føre til på sikt. Hun frykter at mennesker med Downs syndrom vil bli uønsket i fremtiden.

— Jeg har veldig stor respekt for de som velger å få barn med alvorlige sykdommer. I stedet for å komme med slike forslag regjeringen har gjort i dag, bør samfunnet heller legge til rette for og hjelpe dem som får syke barn, sier Aase.