OSLO: — Er det ikke på tide at KrF fornyer seg og åpner dørene?

— Jo, men i alle dager. Det er jo det vi har begynt på! Vi har satt ned et helt strategiutvalg, dette er et kjempestort involveringsprosjekt. Men det jeg er redd for er at vi snubler litt på startstreken her. I stedet for å få alle opp på en felles debattarena, er jeg redd for at folk har gått ned i skyttergravene igjen. Men jeg skal få dem opp igjen!

- Er det ikke viktig å ha en åpen debatt når bekjennelsesparagraf og homo-ekteskap først kommer opp?

— Jo, det kan være viktig. Men det er helt feil å begynne med de politiske sakene mindre enn et halvt år etter valget. Vi kan ikke både ha partiprogrammet svevende i intet, samtidig som vi skal jobbe med vår kultur og identitet. Jeg tror nesten alle anerkjenner Inger Lises rett til å mene det hun mener. Men det hadde vært ryddigere om hun hadde tatt det opp på konferansen, ikke i media.

- Hvordan vurderer du din egen fremtid i partiet?

— Jeg har det helt suverent og for meg er fremtiden her akkurat nå. Det skal mye til at alle mine hjertesaker i dette partiet blir borte. Og de er ganske mange flere enn de som Aftenposten trakk opp.

- Men hvis Inger Lise Hansens syn vinner frem. Hva gjør du da?

— Hun har hevet opp mange spennende debatter. Noe er jeg uenig i. For meg blir det helt hypotetisk å stille et kabinettspørsmål ut fra hva som skjer med partiet. Jeg er forpliktet på det partiprogrammet jeg, og også Inger Lise, stemte på for tre måneder siden.

- Så du mener det er helt urealistisk at hennes syn kommer til å vinne frem?

— Det er ikke det jeg sier. Men det vil være helt feil av meg å mene noe om det, på samme måte som jeg ikke går ut og konkluderer på om vi skal kaste eller beholde bekjennelsesparagrafen. Alle politiske partier må tåle nyanser. Jeg tror vi kommer til å ende opp med et fellesprosjekt.

- Uten å konkludere. Hva tenker du om bekjennelsesparagrafen sin plass i partiet videre?

— Jeg synes det er utrolig deilig at vi for første gang på tolv år faktisk snakker om den. Samtidig ser jeg den ligger i skjæringspunktet hvordan skal vi bevare vår identitet og hvordan skal vi senke vår terskel.

- Hva er viktigst?

— Vi må klare begge deler. Det var det vi var i gang med på lørdag, da vi satt og snakket sammen.

- Dag Ingvar Jacobsen mener KrF må innse at de kommer til å forbli et lite parti. Hva tenker du om det?

— Jeg tror han tar feil. Hadde det vært et faktum hadde vi dødd stille ut.

- Er du enig med Hansen når det gjelder borgerlig vigsel av homofile?

— Nei, jeg sier vi skal vurdere det. Den diskusjonen må vi ha, og det står også i partiprogrammet vårt.

- Hvis tros- og livssynssamfunn ønsker borgerlig vigsel. Er du klar for det da?

— Ja, hvis de ønsker å sette ut vigselsretten, så mener jeg det vil veie tungt for oss.

- Bør Inger Lise Hansen trekke seg?

— Jeg mener absolutt ikke at noen må trekke seg. Da ville jeg møtt meg selv i døra når jeg sier at vi må få lov å ha en høy debattkultur.

TRAVEL: Dagrun Eriksen (KrF) var på plass i stortingssalen i går, innimellom ulike møter. Nå håper hun på ro og samarbeid mellom alle i partiet fremover. FOTO: HILDE MOI Foto: Hilde Moi