MANDAL: Det skjedde tirsdag formiddag med en rekke gjester til stede på Nedre Malmø. Etter et hav av viderverdigheter gjennom flere år med finansiering, hvordan bygget skal se ut og ikke minst sterke konflikter til den nye bybroa er det nå ingen vei tilbake.

— Mandal vil aldri bli den samme igjen. Det gjør fantastisk godt å se byggekranene på Nedre Malmø, sier Møll, som mener at by uten slike kraner er en død by.

For en måned siden startet rivingen av den gamle Fundia-fabrikken som har dominert Nedre Malmø. De gamle buehallene hadde stått her siden 1950-tallet og måtte vike for kulturhuset.

Helt fram til februar skal det dundre og slå i bakken i området. I alt 750 pæler skal ned i bakken som kulturhuset, kalt Buen, skal hvile på. Selve byggingen tar til i januar, og i mars vil mandalittene kunne se de første veggene reise seg. Et lukket bygg vil man etter planen ha neste november.

Kulturhuset skal etter planen åpne årsskiftet 2011/2012. Hotellet som skal ligge inntil er på det tidspunktet fortsatt under bygging.

Bybroa skal etter planen ut på anbud neste sommer, og vil stå ferdig sommeren 2011. – Vi vil ikke at broa skal bli ferdig før den tid, slik at ikke de som kommer over kommer til en byggeplass. Men den vil være ferdig i god tid før kulturhuset står ferdig, sier prosjektleder Jan Willy Føreland.

TOG: Med bibliotekssjef Paal Kjellin, kultursjef Jon Røkland og musikklærer Arild Thu først i toget, gikk barn og mange gjester til kulturhustomta tirsdag formiddag for å markere starten på en ny tid for Mandal. FOTO: Jarle R. Martinsen Foto: Jarle R. Martinsen
SIGNERER: Ordfører Alf G. Møll signerer den endelige avtalen om at kommunen nå overtar kulturhus-prosjektet fra Halse Eiendom som Peter Klemsdal ved siden av har ledet. Bortenfor finner vi så Erik Tønnesen som er en av aksjonærene i prosjektet, daglig leder i Malmø Utvilling David Reme og Rune Berntsen som er sjef for prosjekt og utvikling i Kruse Smith. Foto: Jarle R. Martinsen Foto: Jarle R. Martinsen