FARSUND: Rolig i stemmen forklarte den unge kvinnen seg for Lister tingrett. Da hadde den tidligere miljøarbeideren allerede sagt seg enig i tiltalen etter straffeloven: stillingsmisbruk og å ha utnyttet to psykisk utviklingshemmede menn til seksuell omgang.

Den ene av dem hadde hun samleie med gjentatte ganger mellom januar og mars i år. Det seksuelle møtet med den andre fant sted på én dato i februar.

Det var kvinnen selv som i vår fortalte sin overordnede om overgrepene. Etter flere år som fast ansatt, samtykket hun i å tas ut av tjeneste. Kort etter ble hun politianmeldt av Lyngdal kommune.

Godt kjent

Aktor, politiadvokat Hilde K. Sakariassen, startet med å vise til utredningene tidligere gjort om de to mennene. Begge var klart å definere som «lettere psykisk utviklingshemmet». Kvinnen kjente dem godt fra flere års kvelder på aktivitetshuset, der hun ifølge vitnemålet til sin nærmeste sjef var en dyktig og populær medarbeider.

Retten fikk også se opptak fra tidligere dommeravhør med hver av de to mennene. De fortalte om møter og handlinger kvinnen hadde bedt om skulle holdes hemmelige. Snakket de, kunne hun havne i fengsel, hadde de fått vite. Kvinnen bekreftet dette.

Vanskelig tid

Som tiltalt fortalte hun om hvordan hun hadde begynt å miste selvkontrollen noe før jul. Hun hadde det i denne perioden vanskelig hjemme, og slet med depresjon og lav selvfølelse. Allerede i desember advarte en kollega henne om å ikke komme for nær brukerne.

De to mennene ble beskrevet som «fysisk kontaktsøkende», men hun sa seg likevel fullt klar over at hun hadde gått over streken da det kom til berøringer og samleie.

Den seksuelt ladede kontakten startet over nett på webkamera, og fortsatte med fysiske møter.

Hun fortalte videre tingrettsdommer Robert Versland at hun var bevisst på sitt eget mentale nivå, satt opp mot de to beboerne.

Formildende

Kvinnen fortalte retten om en stor anger, og beskrev det som en lettelse da hun klarte å fortelle sjefen sin om overgrepene.

Aktor Sakariassen erkjente den uforbeholdne tilståelsen hennes. Og med de formildende omstendighetene tatt i betraktning, kom hun med påstanden om ni måneders ubetinget fengsel, dernest å fradømme kvinnen retten til stillinger rettet mot psykisk utviklingshemmede på ubestemt tid.

Det var også aktuelt å tilkjenne oppreisning til de to mennene.