OSLO: — Vi ønsker å se på flere av psykiatridrapene, og se om det finnes noen fellestrekk, sier helse- og omsorgsminister Bjarne Håkon Hanssen (Ap). Han har satt ned et utvalg som i løpet av ett år skal gå gjennom drapene systematisk.

Berit Svendsens sønn, Bjørn Stuverød (39) er siktet for drapet på sin mor. Han ble kort tid etter drapet lagt inn til psykiatrisk behandling.

— Etter hvert tragisk drap, kommer det opp en debatt om bruk av tvang. Jeg ønsker svar på om det er slik at tvang er blitt brukt på feil måte, sier Hanssen.

Vil lære av drapene Han vil ikke ha noen formening om dette er tilfelle på det nåværende tidspunkt, men avventer konklusjonen til utvalget.

— Vi er også opptatt av at de pårørende som sitter igjen etter et slikt drap, ser at vi prøver å lære av det som skjedde. Jeg vil be utvalget svare på om helsevesenet har lært av drapene, sier Hanssen.

Utvalget vil også gå gjennom blant annet politietterforskning og helsejournaler.

— Som regel blir de etterforsket stykkevis og delt. Ser ting annerledes ut når man kan se alt i en helhet, undrer Hanssen.

Fylkesmann i Vest-Agder, Ann-Kristin Olsen, er leder av det nye utvalget, kalt Olsen-utvalget. Utvalget hadde sitt første møte i dag.

- Blir spennende

  • Hun har uvanlig bred erfaring. Hun har jobbet i politiet, og som fylkesmann kjenner hun helsetilsynet godt, sier Hanssen.

Olsen-utvalget er sammensatt av politifolk, psykiatere, psykologer og også kompetanse fra resten av Norden.

— Hva tenker du om å gå inn i alle disse sakene, Olsen?

— Det blir spennende. Jeg tror det kan være en farbar vei. Selv har jeg jobbet i politiet i mange år, og er vant til dramatiske hendelser, sier Olsen.

Hun sier hun er fornøyd med tilliten utvalget har fått.

— Jeg forventer at vi kommer ut med noen nyttige råd, sier Olsen.