KRISTIANSAND: – Planen vår er å bygge ut trådløst nett i de ti største byene i Norge. Vi har sagt at alle byene skal være ferdig utbygd i 2012. Kristiansand står høyt på lista, sier Michael Engström, direktør i Tromsø-selskapet Pronea.

Pronea er et fiberselskap som eies av Troms Kraft. The Cloud er et britisk selskap som er markedsledende i Europa innen bredbåndstjenester. De to selskapene er sammen om bysatsingen i Norge, som er beregnet å koste over 50 millioner kroner, ifølge Dagens Næringsliv.

– Vi er ute etter å dekke områder med mye folk, som for eksempel parker og bygater. Tanken er at du skal kunne komme på nett uansett hvor du er i sentrum, enten med pc eller med nye telefoner, for eksempel Iphone. Vi kan dekke sentrum av Kristiansand og bryggeområdet med cirka hundre basestasjoner, sier Engström.

Sendere

Basestasjonene plasseres med cirka 400 meters mellomrom. Engström håper på godt samarbeid med kommunen for å få tillatelse til å plassere senderne i byen.

– Den fysiske installeringen i en by som Kristiansand kan ta tre måneder. Men det avhenger av gode relasjoner til kommunen, slik at vi kan få plassert ut basestasjonene. De plasseres mellom fire og ti meter opp i lufta, på steder som lyktestolper, rekkverk og reklameskilt. Senderne er veldig små og kan tilpasses slik at de ikke synes, sier Engström.

Tanken til de to selskapene er å være leverandører av det trådløse nettet, så kan bedrifter og det offentlige kjøpe tilgang til nettet av Pronea og The Cloud.

– Vi begynner med å dekke uterom som gater og parker. Så kan for eksempel hoteller, kjøpesentre og kaffebarer kjøpe tilgang for sine kunder, sier Engström.

Ordfører Per Sigurd Sørensen kjenner ikke til planene om et trådløst Kristiansand, men mener initiativet høres interessant ut:

– Umiddelbart høres dette veldig spennende ut, men vi må selvsagt se på hvordan det praktiske vil arte seg – hva det vil bety av installasjoner, hva det vil påvirke og hvordan det kommer til å se ut, sier Sørensen.

Bedre enn 3G

Avtale med storkunder som Telenor, Tele2 og Skype er allerede på plass. Oslo er først ut, sentrumskjernen i hovedstaden vil få trådløst nett i løpet av september.

– Vi tror det er et kjempemarked for et trådløst nett i de norske byene. I byer som Stockholm, London og København er 3G nettet nesten tomt for kapasitet. Leverandører av nett-tjenester der trenger avlastningsavtaler som gjør at kundene deres fortsatt kan bruke telefonen, selv om 3G-nettet begynner å bli overbelastet, sier direktøren.

WLAN-nettet som planlegges har ti ganger større kapasitet enn 3G. I Kristiansand ser Engström på Los Bynett som en naturlig samarbeidspartner, og har stort tro på å få til et samarbeid med Agder Energi-selskapet.

– Det finnes en del netteiere vi er interessert i å samarbeide med. Los bynett er en naturlig samarbeidspartner i Kristiansand. Vi har samarbeidet med dem før, sier Engström.

Administrerende direktør Håkon Honningsvåg i Los Bynett vil ikke kommentere et eventuelt samarbeid.

– Det er for tidlig å kommentere det. Vi har ingen slike planer nå, sier Honningsvåg.