SØGNE: I oktober i fjor leverte JWS inn en anmeldelse til kristiansandspolitiet med en omfattende dokumentasjon. Blant annet bilder av det de hevdet var høytalere laget som kopier av JWS-merket Dynavoice.

Avslørt av JWS Tollvesenet tok blant annet bilder av to åpnede containere som stod på havna i Kristiansand, fulle av høyttaler laget i Kina. Disse var tilsynelatende av typen Dynavoice.

— Vi mener de er importert hit av Frode Ertzeids firma Qnsulting a/s, uttalte eier av svenske JWS, Tommy Wadenstein, til fvn.no den gang.

Saken har sin opprinnelse fra 2005 da JWS ga Ertzeid retten til å drive med salg av Dynavoice-høytalere, samt et annet merke som heter Proson. I perioden fra juni 2005 til mai 2007 formidlet Ertzeid salg av disse høytalerne til nettselskapene Gooba, Netthandelen og Komplett.

Fortsatte uten godkjenning I 2007 fratok JWS Ertzeid oppdraget med å selge Dynavoice- og Proson-høytalere over nettet. Grunnen til dette skal være at man mente at nettsalg til lave priser reduserte varemerkets verdi. TB Import AS overtok oppdraget som agent for Dynavoice-høytalere i Norge

Men da avtalen mellom Ertzeid og JWS opphørte, mente JWS at Ertzeid startet sin egen produksjon av høytalere helt lik Dynavoice. Disse skal også ha vært merket med produktnavnet uten at Ertzeid hadde rettighet til det.

— På vårparten i 2008 ble vi gjort oppmerksomme på salg av høytalere på internett som var helt lik våre, forteller Wadenstein.

Nektet for kopiering De tok derfor kontakt med Ertzeid, som ifølge Wadenstein, nektet at det dreide seg om piratkopier.

Disse høytalerne var til salgs via Netthandelen AS i Kristiansand og Oslo-selskapet Gooba. JWS mente også at Ertzied forsøkte å selge høytalerne via Finn.no. JWS bestilte derfor høytalere for å få dem sjekket, og selskapet mente at det beviselig dreide seg om priatkopiering av deres egne høytalere.

JWS tok derfor kontakt med Netthandelen og Gooba, som avsluttet salget av høytaleren etter at de ble gjort oppmerksomme på at det var piratkopier.

Også selskapet Komplett hadde bestilt høytalere av Ertzeid, men JWS fikk stanset disse før de kom til Oslo der tollvesenet var alarmert. Derfor ble høytaleren i stedet sendt til Kristiansand hvor de skulle til Netthandelen, men også disse ble stanset. Dermed ble 650 par høytalere ståendes på kaia i Kristiansand.

Manglet serienummer Saken har nå vært til behandling i Kristiansand tingrett, og retten mener det er bevist at det dreier seg om salg av piratkopier. Det ble vist til at piratkopiene ikke har serienummer, og at bildene viser at de i tillegg har flere ulikheter med originalene.

Videre mente retten at Qnsulting AS og Qunsulting Ltd har krenket JWS sitt varemerke. '

Selskapet Qnsulting AS ble stiftet 15.desember 2003, og er under avvikling etter å ha blitt meldt oppløst 28.05.2008. Ertzeid er eneaksjonær i dette selskapet. Han var styreformann og er nå formann i avviklingsstyret. Selskapet har ingen ansatte. Qnsulting Ltd er registrert og har forretningsadresse i Kina og Hong Kong med Ertzeid som eneaksjonær og styreleder. På bakgrunn av dette mente retten at Ertzeid personlig står bak samtlige handlinger som medfører ansvar for selskapene.

Qnsulting AS og Qnsulting Ltd er av retten fradømt til å bruke kjennetegnet Dynavoice for høytalere, samt å importerer, selge eller markedsføre kopier av Dynavoice høytalere.

Selskapene og Ertzeid er dømt til å betale erstatning til JWS International AB pålydende 1.383.727 kroner. JWS er også tilkjent saksomkostninger på 312.844 kroner av Erzeid.