BERGEN: For én av de skadede er ett øye helt ødelagt, mens skadene for to andre er så alvorlig at de kan miste synet på ett øye, opplyser avdelingsdirektør Nils Bull ved øyeavdelingen på Haukeland universitetssjukehus til NTB.

Han har brukt 1. januar de fire siste årene til å kartlegge omfanget av øyeskader.

– Forbudet er årsaken

For ett år siden fikk 21 personer øyeskader, mens 26 ble skadd på nyttårsaften året før.

– Jeg har ingen annen forklaring på nedgangen enn at forbudet mot pinneraketter er kommet, kombinert med at det en del folk har trukket til offentlig fyrverkeri i de store byene, sier Bull.

Han opplyser at skadene er fordelt over hele landet. Men for første gang i Bulls tid ved øyeavdelingen har legene ved sykehuset i Bergen ikke fått inn noen øyeskader å behandle.

– Det er veldig gledelig, sier han.

Flest menn

To av de skadede er kvinner, men menn dominerer som vanlig statistikken. Fire er barn, to av dem er under 10 år.

Seks av øyeskadene skyldes bakkefyrverkeri, én av dem en såkalt lysfontene. Én skade skyldes at en rakett ble åpnet. Ved de siste skadene er årsaken og rakettype ikke klarlagt.

I tillegg kommer trolig hundrevis av mindre alvorlige skader som er behandlet av andre enn øyeleger, forteller avdelingsdirektøren.

FÅ SKADER: Det er få som har blitt skadet av fyrverkeri denne nyttårsaften. Her er det noen som beundrer fyrverkeriet i Kristiansand sentrum. Foto: Ingolf Stokkeland Foto: Ingolf Stokkeland