KRISTIANSAND/BUTIKKEN: — Hehe, det burde vel strengt tatt ikke være nødvendig å nevne at en iskake ikke skal stekes, humrer universitetslektor ved institutt for ernæring ved Universitet i Agder, Ingebjørg Aarek, til fvn.no.

Nå er det altså her - iskaka som selv far kan lage. Behørig merket med oversikt over hva som skal tilsettes - og at kaka ikke skal stekes .

— Det er jo utrolig hva enkelte får seg til å til å gjøre, så det kan godt være at det er lurt å skrive det, sier Aarek.

Viktig poengtering

Salgs- og markedsdirektør hos produsenten Mølleren, Ivar Hald, ler godt når han blir konfrontert med påskriften.

— Klart vi må skrive det på eska - denne kaka skal jo ikke stekes - den skal derimot puttes i fryseren, ler Hald.

- Men er vi virkelig blitt så dårlige til å lage mat at vi må forklares at en iskake ikke skal stekes?

— Her er det vel ikke snakk om å være flink eller dårlig til å lage mat, poenget er at her har også far mulighet til å imponere med en skikkelig kake i påska eller når som helst, fremholder Hald.

Kunnskap står for fall

Siden 1987 har Ingebjørg Aarek arbeidet med å undervise studenter i Kristiansand i matlaging.

— Jeg tror nok at kunnskapene blant ferske studenter var høyere før. Samtidig er det jo også slik at våre studenter naturlig nok er mer interessert i matlaging enn gjennomsnittet. Likevel - enkelte vet ikke hvordan man skal koke hverken egg eller poteter når de begynner, sier Aarek.

Selv har hun aldri prøvd en såkalt 1-2-3-kake.

— Nei, jeg har faktisk aldri det, men det hadde kanskje vært artig å prøve. Jeg tror vel at man ikke bruker mer tid på å lage en god kake fra bunnen. Alle kan klare å lage en kake selv - dersom man bare følger oppskriften, mener husstelllæreren.

Hennig-Olsen ler også

  • Det er vel ikke så ofte vi bør putte en iskake i ovnen. Jeg har vært i selskaper hvor folk, som har glemt å ta opp isen på forhånd, hiver hele boksen inn i mikroen. Det er ikke særlig lurt, isen blir kokt, og da smaker den skikkelig guffe, sier markedsdirektør ved isfabrikken Hennig-Olsen Is i Kristiansand, Espen Hennig-Olsen, til fvn.no.

- Men har dere vurdert å skrive på pakkene at isen ikke skal stekes?

— Hehe, nei, det har vi ikke, sier Hennig-Olsen.

Hva mener du? Er vi dårligere til å lage mat nå enn før? Behøver vi en påminnelse om at en iskake ikke skal stekes? DEBATTÉR!