OSLO: Justisminister Knut Storberget (Ap) har foreslått en rekke tiltak som skal gjøre domstolene mer effektive. Ett av forslagene går ut på at juryer kun skal avgjøre de mest alvorlige sakene.

Men høringsrunden viser at et stort flertall vil gå enda lenger – de vil avskaffe hele ordningen. Uttalelsene kommer fra samtlige lagmannsretter, flere dommere, statsadvokater og andre eksperter, melder NRK.

Fire års fengsel

Justisdepartementet foreslår at vilkårene for jurybehandling skal være de samme som i dag, men kun saker der den tiltalte risikerer mer enn fire års fengsel skal behandles av en jury. I høringsnotatet drøftes det også om juryen skal ha plikt til å begrunne sin avgjørelse av spørsmål om straffskyld.

Juryen i det norske rettsvesenet består av ti personer som avgjør skyldspørsmålet i straffesaker som behandles av lagmannsretten. Ordningen ble innført i 1887. – Foreldet

– Ordningen er foreldet. Den er nærmest som en kreftsvulst som man må bli ferdig med, sier høyesterettsadvokat Terje Herrem til NRK.

Han har de siste 20 årene jobbet for at juryen skal forsvinne i den formen den har i dag. Blant annet gjennomførte han en større spørreundersøkelse blant 252 jurymedlemmer i Frostating lagmannsrett i 1992. Den viste at saksbehandlingen i juryene var uryddige, ofte kaotiske. Ni av ti jurymedlemmer foretrakk dessuten rådslaging med dommeren.

Flere av ekspertene foreslår en utvidet meddomsrett i stedet for juryen. En slik ordning innebærer at fagdommere samarbeider med noen få meddommere som så avgjør både skyldspørsmål og straffeutmåling.