KRONPRINSPARET: Mette-Marit smiler og klapper mens Birger Bjellås hilser. Harliklubben burnet skikkelig til under Sørlandet i 100-markeringen for et par år siden. ARKIV: Arild Jakobsen Foto: Arild Jakobsen

VENNESLA: – Lensmann Arne Sundvoll ringte for to dager siden og henstilte om at all burning måtte opphøre. Hvis ikke måtte vi vente oss reaksjoner etter veitrafikkloven. Derfor har vi på ekstraordinær generalforsamling enstemmig vedtatt å ikke stille opp i folketoget 17. mai. Det er ikke vits når ikke vi kan leve ut identiteten vår, sier leder i Harli-klubben i Vennesla, Birger Bjellås, som synes det er harli trist å innstille 17. mai.

KONGELIG.

Han leder cirka 60 medlemmer av Harli-klubben, de fleste ihuga opptatt av gamle tempo-mopeder. De har burnet foran kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon. De har burnet på nasjonalt 17. mai-TV utenfor NRK-bygget på Tangen, og i 12 år har de vært en av hovedattraksjonene i folketoget i Vennesla. De har også vunnet premien «beste innslag». Mottoet har hele tiden vært «fred i verden».

– Siden vi driver fredsarbeid, vil vi ikke sette oss opp mot lensmannen. Han gjør bare jobben sin, men jeg lurer jo på hvor han setter grensen. Blir de som kjører med barn på lasteplan bøtelagt, undrer Bjellås, som også er kommunestyrerepresentant for KrF, men som så langt har valgt å ikke gjøre burnekonflikten til en politisk sak.

Lensmann Arne Sundvoll synes det er synd at Harli-klubben uteblir fra 17. mai-toget.

OMFATTENDE PROBLEM.

– Jeg ønsker ikke ødelegge moroa for noen. Men i lensmannsdistriktet har vi i årevis hatt et omfattende problem med ungdom som burner og kjører uvettig. Dette har med signaleffekt og likhet for loven på gjøre. Vi har de siste årene også fått en rekke henvendelser fra folk som reagerer på at vi ikke gjør noe med Harli-klubben i toget når vi tar andre, forklarer Sundvoll.

Han mener han som lensmann må få lov å henstille til Harliklubben om at de oppfører seg forsvarlig i 17. mai-toget.

– Hvis de velger å reagere med å trekke seg, kan ikke jeg gjøre noe med det. De må reagere som de vil, sier lensmannen, som legger til at han ikke er ute etter å ødelegge en fest med mange tradisjoner.