KRISTIANSAND: Over 23.000 ansatte tilsluttet Private Barnhagers Landsforbund (PBL) streiket i dag mot regjeringens forslag om å fjerne paragraf 14 i barnehageloven, som sier at godkjente barnehager skal behandles likeverdig i forhold til offentlige tilskudd.

Over 200 ansatte i Kristiansand markerte den landsomfattende streiken i Markens.

— Regjeringen gambler med våre barn, sa PBL-medlem Magne Totland i sin appell i Kristiansand tirsdag.

Som sine medlemmer frykter han at forslaget vil føre til nedleggelser av private barnehager, at kvaliteten i disse reduseres og at barnehagene må ty til enda billigere løsninger enn de allerede er tvunget til.

Private barnehager får i dag tilskudd fra staten og kommunene, men mindre enn kommunale barnehager.

Den offentlige støtten per barn i private barnehager er inntil 85 prosent. Den månedlige støtten er 2000 kroner mindre per barn enn tilsvarende i kommunale barnehager.

KrF-politiker Steinar Kristiansen har fra høsten barn i privat barnehage på Flekkerøy.

— Det som irriterer meg er at sønnen er mindre verdt enn naboen sitt som går i offentlig barnehage. Regjeringen bryter loven om at barn skal behandles likt, mener han.

Like sint er Frps bystyrerepresentant i Kristiansand, Helene Bjerke Fredheim.

— Forslaget er en skandale for finansminister Kristin Halvorsen som har lovet full barnehagedekning. Forslaget nå vil gjøre det enda verre, mener hun.

Magne Totland i PBL er sikker på at tirsdagens streik vil ha effekt.

— Jeg vet det er stor aktivitet i regjeringskontorene nå. Vi tror streiken blir merket, og jeg vil se at de nå tør å fjerne paragrafen.