— Det er sterkt beklagelig, men vi har ikke hatt tid til å utføre bopliktsjekken. Arbeidsbelastningen er altfor stor, sier plan- og miljøsjef Sindre Rørby til fvn.no.

Det er to år siden bopliktforkjemper Svenny Karlson på Ågerøya meldte fra til kommunen om flere bopliktsyndere. Hun krevde rettferdighet og liv og røre i alle boplikthus.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Stranda på Ågerøya. For to år siden krevde Svenny Karlson på Ågerøya (innfelt) at Lillesand kommune tok bopliktsjekken på alvor. Et av eksemplene den gangen var Ola Mæles bolig (bildet) på Ågerøya. Nå beklager admistrasjonen nok en gang at arbeidspresset har vært for stort til å jakte på bopliktsyndere. ARKIVFOTO

Politikerne fulgte senere opp med å pålegge administrasjonen en mye tettere oppfølging av hvem som overholdt boplikten og hvem som brøt denne plikten.

Men administrasjonen i Lillesand kommune fulgte altså ikke opp vedtaket og meldte heller ikke i fra om at ingenting var gjort.

Dette fikk Svenny Karlson til å reagere kraftig, ni måneder etter at vedtaket var gjort. Rørby beklaget også da, og lovet at det ville være mer tilgjengelige ressurser fra og med mai 2008. Slik gikk det ikke.

Nå har altså Sv-politiker og bopliktforkjemper Svenny Karlson satt saken på dagsorden igjen, i kveldens spørretime i bystyret i Lillesand. Allerede før møtet kan fvn.no bringe frem svaret.

I tillegg til beklagelsen, benytter plan— og miljøsjefen spørretimen til å fortelle politikerne om stor belastning i avdelingen, med en generell stor saksmengde og masse lovpålagte oppgaver.

Det er den nye jord- og skogsbrukssjefen Anne Sofie Havstad som har fått ansvaret med å tilrettelegge for kontroll av boplikten. Hun ble ansatt i juni i fjor i 80 prosents stilling.

— Arbeidspresset er for stort og skal jeg prioritere bopliktsjekk vil dette kunne gå utover noe annet, sier Havstad.

Nå lover imidlertid plan- og miljøsjefen bedre tider for dem som har irritert seg over brudd på boplikten og mer usikre tider for de som bryter boplikten.

I bystyrets møte i dag lover plan- og miljøsjefen at det innen august i år skal foreligge en rutine for stikkprøvekontroll og at de første kontrollene da skal være gjennomført.

Administrasjonen planlegger å få på plass en rutine slik at det tas stikkprøvekontroll av ti egenerklæringer hvert halvår. Det foreligger ingen planer om fysisk kontroll av om boplikten overholdes. Det skal være altfor tidkrevende.

Jord- og skogbrukssjefen vil imidlertid bestrebe seg på å følge opp tips om bopliktsyndere. Men noen vinduskikking blir det ikke snakk om.

— Vi skal gjøre kontrollen på en rettferdig og ordentlig måte. Men vi har ingen mulighet til å reise rundt på befaringer, sier Anne Sofie Havstad.