— Hyttene er vrakgods nå. Det er ingen annen utvei enn å rive dem. Å bygge om lar seg ikke gjøre.

Håvard Skrettingland og Åge Mosby i Fjord og Fjellhytter AS rev seg fortvilet i håret etter at Søgne-politikerne med sju mot to stemmer onsdag avviste deres dispensasjonssøknad for to hytter på Monsøya i Ny-Hellesund.

Dermed må hyttene etter alt å dømme rives.

Åge Mosby (t.v.) og Håvard Skrettingland Fjord og Fjellhytter AS var alt annet enn fornøyd med politikernes vedtak. – River vi for å bygge nytt, vil hyttene se helt like ut for det blotte øyet, sier de to. Foto: Janne Birgitte Prestvold

Skrettingland sier hyttene ble bygd ulovlig store fordi det ble begått en feil med mønehøyden i prosessen med utforming av tegningene.

River vi for å bygge nytt, vil hyttene se helt like ut for det blotte øye.

I 2008 gav kommunen rammetillatelse til å oppføre to hytter med bruksareal på inntil 70 kvadratmeter på Monsøya, rett ved skolehuset i Ny-Hellesund. Sommeren 2015 ble de to hyttene lagt ut for salg på finn.no for 4,5 millioner kroner hver. Foto: Aktiv eiendomsmegling

Til salgs for 4,5 mill.

Det var i 2008 kommunen gav rammetillatelse til å oppføre to hytter med bruksareal på inntil 70 kvadratmeter på Monsøya, rett ved skolehuset i Ny-Hellesund.

Selve byggingen ble ikke igangsatt før i 2014. Sommeren 2015 ble de to hyttene lagt ut for salg på finn.no for 4,5 millioner kroner hver.

Bernt Ludvig Daland (i midten) fra Fremskrittspartiet formante de andre politikerne til å behandle dispensasjonssøknaden som om hyttene ikke var bygd. F.v. Yngvar Monstad (MDG), Helge Reisvoll (H), Daland, Gry Vibeke Aga Stubstad (Frp) og Allan Elle (KrF). Foto: Janne Birgitte Prestvold

Da oppdaget administrasjonen i Søgne kommune at begge hyttene var bygd ulovlig store. I annonsen sto det at hyttene hadde et bruksareal på 106 kvadratmeter, 36 kvadratmeter større enn godkjent. Kommunen kontaktet ansvarlig søker, og fikk til svar at riktig areal på hyttene er 96 kvadratmeter, 26 mer enn godkjent.

Vi må fatte et vedtak uavhengig av hvilke kostnader det får for tiltakshaver.

Hyttene er siden trukket fra markedet og salgsprosessen stilt i bero på grunn av endringene. For å unngå ombygging har Fjord og Fjellhytter AS søkt om dispensasjon fra reguleringsplanen.

— Siste ord er ikke sagt

— Grunnavtrykket er i tråd med det som er godkjent. Essensen er at 35 centimeter høydeforskjell gir de ekstra kvadratmeterne, forklarer de to representantene for Fjord og Fjellhytter AS.

- River vi for å bygge nytt, vil hyttene se helt like ut for det blotte øye, sier Skrettingland.

- Handler dette om at man har håpet på at det er lettere å få tilgivelse enn tillatelse?

— Det har overhodet ikke vært vår strategi. Vi er innstilt på å ta konsekvensene. Men siste ord er ikke sagt i denne saken, fastslår Håvard Skrettingland og Åge Mosby.

Ny-Hellesund. Her er "Sørlandet" på vei gjennom den tradisjonsrike uthavna, som består av Kapelløya, Helgøya og Monsøya. Foto: Sondre Steen Holvik

Administrasjonen skriver i sitt avslag på dispensasjonssøknaden at bygningene både i areal og utforming avviker fra det som er godkjent. I avslaget vises det også til at eiendommen ligger inn under det midlertidig fredede området i Ny-Hellesund, hvor særskilte hensyn skal tas.«Det skal ikke være en kurant sak å fravike gjeldende plan», påpeker administrasjonen, som mener det vil være en svært uheldig praksis å legge til rette for å godkjenne ulovlig oppførte bygg.

Mener hyttene ser ut som hus

Politiker Knut Henriksen (Ap) mente det var viktig å sette ned foten.

— Det er pussig at vi stadig vekk ser - av alle mål - at det er høyden man bommer på. Og så vet de at vi er en liberal kommune som gir tilgivelse. I alle sånne saker får vi høre at det blir altfor dyrt å gjøre noe med det når de har bygd ut over det som er godkjent. En gang må vi sette ned

yngvar_monstad (2).jpg

foten, sier Henriksen.

Ifølge MDG-representant Yngvar Monstad er dette den tredje lignende saken utvalget har oppe siden nyttår.

— Vi må fatte et vedtak uavhengig av hvilke kostnader det får for tiltakshaver, mente Monstad.

Naboer har også klaget på hyttene. En av dem skriver at «nå forstår vi hvorfor de to «hyttene» ser ut som to hus i et boligfelt, og ikke som fritidsboliger.»

Flere saker fra Ny-Hellesund:

Frp ville si ja

Helge Reisvoll (H) foreslo å be om en ny reguleringsplan for hyttene, men det avviste flertallet.

— Det er ikke bare et «tja», det er nesten et «ja», mente Mondstad i MDG.

Frp-representant Bent Ludvig Daland ville si ja til dispensasjonssøknaden, under forutsetning av at utforming og materialvalg ble godtatt av fylkeskonservatoren.

Han reagerte på måten de andre politikerne snakket om saken på.

- Vi skal ikke ta stilling til om de har gjort noe ulovlig. Vi skal behandle søknaden som om hyttene ikke er bygd, fremholdt han.

Flertallsvedtaket på sju ble gjort mot Fremskrittspartiets to stemmer.

- Hyttene må uansett endres

Saken med hyttene følges opp som et ulovlighetsvedtak.

— Vi venter først og ser om vedtaket i plan- og miljøutvalget blir påklaget. I så fall kommer det opp som en klagesak for utvalget, opplyser Anne Marit Tønnesland.

Hun er saksbehandler på dispensasjonssøknaden for de to hyttene på Monsøya.

Etter at gesimshøyden ble økt med 35 cm, og mønehøyden med 14 cm i forhold til det som var godkjent, ble hver hytte plusset på med 26 kvadratmeter.

Krav fra fylkeskonservator

Dersom politikerne i en eventuell, ny behandling fastholder onsdagens vedtak, går det videre til fylkesmannen for endelig avgjørelse.

— Snur de, må vi se på om noen andre klager på det, sier Tønnesland.

- Hva blir den praktiske følgen om vedtaket blir stående?

— Da vil det bli gitt varsel og deretter pålegg om å bygge om i tråd med gitt tillatelse, sier Tønnesland.

Hyttene må også endres i utforming, i tråd med fylkeskonservatorens krav, som går på takutstikk, takrenner og nedløp, vindustype, pynteklosser, fasade og pipe.

Konservatorens krav er at tegningene endres i tråd med opprinnelig materialbruk og detaljering, og at prosjektet ikke blir endelig godkjent før dette er utført.