Kristiansand: – Jeg har ennå ikke oversikt over hvor mye penger vi skylder. Akkurat nå sitter jeg og prøver å få en oversikt over hvor stor gjelden vår er. Det er langt flere vi skylder penger til enn det som har kommet fram i media i det siste, sier biskop i Rogaland, Ernst Oddvar Baasland (63) til Fædrelandsvennen torsdag kveld.

Biskopen er født, oppvokst og har familie i Kristiansand.

Denne uken har det kommet frem at han og kona, Bodhild Aasland (64), skylder flere millioner. 11. september må de møte i Stavanger tingrett konkursbegjært av konas fetter.

Gjeld i Kristiansand

I dag kan Fædrelandsvennen avsløre at det er ikke bare søskenbarnet som har lånt penger til stavangerbiskopens kone, Bodhild Baasland. Også venner, noen av dem fra Sørlandet, har bistått med til dels store lån. Det bekrefter biskopen overfor Fædrelandsvennen.

En kvinne lånte en større sum til biskopens kone i fjor, uten å ha fått noe av beløpet tilbake. Kvinnen ønsker verken å tallfeste summen eller å bli navngitt i saken.

— Jeg er skuffet over at jeg ikke har fått penger tilbake, men først og fremst er dette bare leit for alle impliserte, sier kvinnen.

— Jeg håper og tror at dette skal få en lykkelig slutt. Selv om det ikke er jeg som har tatt opp lånene føler jeg et moralsk ansvar for at gjelden blir gjort opp, sier Baasland.

Etter det Fædrelandsvennen erfarer ble kvinnen bedt om å låne ut én million kroner, men hun lånte ut et noe mindre beløp. Dette beløpet skal være flere hundre tusen kroner.

Bekrefter

— Ja, jeg kan bekrefte at min kone blant annet har lånt penger av venner og familie i Kristiansand. Det er trist og leit, og jeg er innstilt på å gjøre det jeg kan for å få gjort opp det vi skylder, sier biskop Baasland.

Biskopen har i 40 år eid en hytte på Flekkerøy, like utenfor Kristansand. Dette har vært familiens feriested som har besøkt hver sommer siden hytta ble kjøpt på 70-tallet. Den ligger i et eksklusivt område, og det hører også parkerings- og båtplass til hytta. I følge en eiendomsmegler, som er spesialist på fritidseiendommer i Kristiansand, så har hytta en verdi på rundt 3 millioner kroner.

Biskopens hytte

— Juridisk sett, så har jeg særeie på hytta. Sånn sett så kunne jeg, som min advokat sier det, beholdt hytta. Det ønsker jeg ikke å gjøre. Jeg føler et moralsk ansvar for å gjøre opp den gjelden som min kone har stiftet, sier biskopen.

— Det er trist å måtte selge hytta som har vært i familiens eie så lenge. I år er faktisk første gang jeg ikke har vært i hjembyen min, Kristiansand. Det savner jeg, sier han.

I en kommentar i gårsdagens Fædrelandsvennens krevde journalist Rune Øidne Reinertsen biskopens avgang. Dette avviser Baasland.

Blir i jobben

— Jeg har ikke vurdert min stilling. Det som har kommet fram de siste dagene har ikke noe med mitt embete å gjøre, sier han.

Biskopen forteller samtidig om en enorm pågang fra journalister.

— Etter råd fra min lege, så er jeg sykemeldt ut måneden og oppholder meg i Oslo. På tross av dette ringer telefonen i hele tiden. Det siste døgnet har jeg pratet med 20 journalister. Det er en enorm påkjenning for meg og min familie å få livssituasjonen brettet ut i landets medier, sier Baasland.