OSLO: UDI venter 15.000 asylsøkere til Norge i år, og har tidligere uttalt at det er akutt behov for å skaffe 5.000-7.000 nye plasser for å bosette strømmen av søkere.

Men en oversikt som VG har innhentet, viser at 1.200 plasser er forsvunnet i til sammen ti kommuner der planlagte mottak har blitt motarbeidet og stoppet.

– Det har vært flere prosjekter det har vært vanskeligere å få gjennom enn før, sier direktør Ida Børresen i UDI.

Kommunene det gjelder er Lyngdal, Bygland, Stryn, Eidsberg, Ås, Asker, Ballangen, Volda, Ringebu og Fyresdal. Tomme hoteller, nedlagte folkehøyskoler og andre velegnede lokaler forblir dermed ubrukt.

– Det kan skyldes flere forhold – fremmedfrykt, manglende kunnskap om hva et mottak er og reelle hensyn i de enkelte kommunene, forklarer Børresen.

Mottaksoperatører som har møtt kommunal motvilje og folkeaksjoner mot mottak er oppgitt.

– Dette er helt ute av proporsjon. Konfliktnivået står ikke i forhold til problemets størrelse. Nå er det tid for besinnelse der ute, sier Morten Jørgensen i Link AS.

– Det er tid for en nasjonal dugnad. Nå må kommunene skjerpe seg. Dette landet har plass til mange tusen mennesker, sier direktør Ahmed Bozgil i Hero Norge, som med 21 mottak er landets største mottaksoperatør.

**Les også:

Dropper omstridt asylmottak

Asylskepsis blant lyngdalspolitikerne**