MANDAL/AUDNEDAL: – Når man ser bildene er det ikke til å forstå at vi klarte oss såpass greit. Særlig glad er jeg for at det gikk relativt godt for kompisen min, sier 25-åringen som lærte en brutal lekse over hvor lett et bilkrasj skjer og hvor små marginer som skiller liv og død.

Nå må han møte i retten, tiltalt for å ha kjørt for fort og fordi vennen i passasjersetet ble skadet da han brakk armen.

– Det er selvsagt skremmende å møte i retten, men jeg får ta det som det kommer, sier den unge mandalitten.

Det var natt til en novembersøndag i fjor at han og kameraten hadde vært i Laudal for å hente noe. De kjørte over heia til Konsmo i Audnedal og nedover dalen. Det var minusgrader denne natten, men ikke snø. Anders er ikke sikker på hvorfor bilen glippet taket på veien, men han mistet uansett kontrollen over kjøretøyet.

Airbagen tok fyr

I følge tiltalen skal han ha kjørt i 120 kilometer i timen her som det var 80-sone. Selv mener han det ikke stemmer, men det var i alle fall fort nok til å brekke en lyktestolpe før bilen bråstanset på ei myr ned i grøfta. Her løste airbagene seg ut, og den på Anders sin side tok fyr, muligens på grunn av gassen i bagen.

– Det tok fyr i klærne mine, og jeg måtte ut i en fart og i en bekk for å slukke, forteller han.

Kameraten hadde brukket armen, fått kuttskader, men var ellers bevegelig selv om han hadde sittet uten sikkerhetsbelte. Bilen ble totalt smadret, og vitner om hvor ekstremt mye verre det kunne gått. Anders måtte behandles for brannskader, mens kompisen måtte tilbringe noen uker på sykehus for sine skader uten å få noen varige men.

Støkk i livet

Selv har Anders fått et alvorlig støkk i livet som følge av ulykken. Han vet godt hvor heldige de var som slapp så greit unna, og nå kjører han enda mer aktsomt i trafikken. Også han er sjokkert over sommerens dødsulykker på Sørlandet med svært unge mennesker.

– At også jeg kunne vært en del av en slik statistikk, er skremmende, sier Anders som mener flere politikontroller og å etablere flere bilbaner for dem som vil teste ut fart kan være en måte å få ned ulykkestallene på. Han er selv en del av bilcrossmiljøet og deltok på Rally Sørlandet, da som sidemann til kameraten som var passasjer i bilulykken.

Nå venter et rettsoppgjør for 25-åringen. Politiet mener han skal miste lappen i ett år, noe som kan få alvorlige følger for ham som er elektriker og som kjører svært mye. Fengsel kan det også bli om han blir funnet skyldig.

Tragisk ulykkesår

  • I første halvår 2008 har 133 personer mistet livet i trafikken. Det er 36 flere enn i samme periode i fjor, da 97 personer omkom i trafikkulykker.

  • Trygg Trafikk melder at det foreløpige tallet for trafikkdrepte i juni 2008 er 30. I samme måned i 2007 var det foreløpige tallet 22. * I Agder-fylkene var 12 omkommet innen 1. juli, det samme tallet som i fjor.

  • Anders Nodeland fra Mandal og kameraten kom ved et mirakel fra en ulykke der bilen ble totalvrak. Nå venter rettssaken.