KVINESDAL: Ingen ventet at noen skulle stilles til ansvar for det som skjedde i og ved ulykkesbussen under Norway Rock Festival i Kvinesdal. Saken har imidlertid blitt etterforsket i lang tid.

Det er gjennomført avhør og omfattende tekniske undersøkelser. Før helga satte førstestatsadvokat Erik Erland Holmen sluttstrek og sendte saken fra seg. De pårørende i Oltedal er varslet om at saken er henlagt.

Les alt om tragedien

Men saken er ikke glemt. Den kommer til å følge de 700 innbyggerne i bygdesamfunnet Oltedal i Gjesdal kommune for alltid. På kirkegården på Øvre Oltedal er det to gravsteiner.

På steinene er det inngravert Terje Brueland og Anita Wathne. I Oltedal skal tre barn på to, sju og 12 år vokse opp uten foreldre, men med en omsorg, nærhet og en omtenksomhet som bare et slikt lite bygdesamfunn klarer å mobilisere.

På festival

Norway Rock Festival i Kvinesdal var målet. Torsdag 10. juli rullet bussen, dobbeltdekkeren, ut på Bygdaveien i Oltedal.

Stemningen var god da bussen med festdeltakere nådde Øyesletta i Kvinesdal torsdagskvelden. Det var ti oltedøler i følget. Noen kjørte med bussen. Andre i egne biler. Enkelte skulle bo i bussen, andre i telt på festivalområdet. Men bussen fra Oltedal ble samlingspunktet.

På enden av den ene langsiden ble det satt opp partytelt. For her skulle være hyggelig og sosial samling, ikke minst mellom konsertene. Gjengen var kommet til Kvinesdal fordi de var musikkelskere. Det var unge mennesker som hadde ferie eller som hadde tatt seg fri og skulle til Kvinesdal på festival. Nesten 30 mennesker fra Gjesdal var samlet på festivalområdet.

(Saken fortsetter etter grafikken)

Kjøleskapet som var med i bussen ble tatt ut og satt på gresset ved siden av bussen, under partyteltet. Her var det mat, øl og blandevann. Gassgrillen ble hentet fram.

Campingstolene kom ut. Stereoanlegget koblet til. Det gule strømaggregatet Kipor, som produserte 3,5 kilowatt, ble startet opp. Det sto på andre siden av bussen. Plasseringen var praktisk fordi en buss i nærheten ville låne strøm av Oltedalsgjengen.

Festen i og ved bussen tok ikke av denne torsdagskvelden. Det var livligere og mer moro fredagskvelden. Da var det kommet flere venner fra Rogaland. Bussen fra Oltedal var møtestedet.

Noen gikk på konsert. Andre satt i partyteltet. Noen satt inne i bussen.

Det regnet kraftig på Øyesletta fredag 11. juli. Strømaggregatet sto fortsatt på utsiden av bussen. Etter hvert oppsto det tekniske problemer med aggregatet. Det kortsluttet på grunn av regn og fuktighet. Løsningen ble at aggregatet ble flyttet inn i bagasjerommet under bussen. Dette rommet hadde flere luker som kunne åpnes fra begge sider.

Lukene stengt

I etterkant er det uklart om lastelukene til bagasjerommet ble lukket eller om de sto åpne i starten. Men etter hvert ble lukene stengt, samtidig som aggregatet gikk. Etter hvert gikk det tomt for drivstoff og stoppet. Når det stoppet vet ingen. Men den livsfarlige kullosen trakk inn i bussen og la seg som et usynlig slør, som ble tettere og tettere lenger opp i bussen.

Kvelden og natta ble lang. Det var nesten morgen før de siste la seg. Syv personer lå i andre etasje i bussen. Tre fant plass nede.

Øverst, bakerst i andre etasje var det innredet en sovekabin for fire personer. Dobbeltsengene var i to høyder. Øverst lå samboerparet Terje og Anita.

Litt over klokka 13 lørdag formiddag blir Røde Kors tilkalt til bussen. En jente som satt i nærheten av toalettet i første etasje var syk. Hun følte seg uvel. Jenta fikk en hodepinetablett. Senere kom hun seg ut ved egen hjelp.

En av festdeltakerne fra fredagskvelden syntes det var ganske stille i bussen lørdag formiddag. Han stakk hodet inn og stusset over stillheten, og lukta.

Det luktet oppkast.

Men det var ikke fylla som hadde skylden for at det luktet oppkast. Kullosen hadde ført til kraftige brekninger.

Ingen kjente årsaken der og da. Ingen skjønte hvorfor det var så stille i bussen.

Utover lørdagen var det mange som gledet seg til konserten med Turboneger.

Det var imidlertid mange som ikke forsto hvorfor folkene ikke kom seg ut av bussen og gjorde seg klar for en ny dag, og nye konserter.

Klokka 14.20 går alarmen. Katastrofen er et faktum.

Les alt om tragedien