KRISTIANSAND: Listen over viktige anlegg og infrastruktur er utarbeidet av amerikansk UD og offentliggjort på nettstedet Wikileaks. Her er det ifølge NTB listet opp både viktige gassrørledninger, undersjøiske telekabler, havner og mineralforekomster.

Det eneste som er oppført under Norge er ”kobolt nikkel gruve”, noe som sannsynligvis er Xstratas nikkelverk i Kristiansand, tidligere Falconbridge.

— Tap av disse ressursene vil kunne få kritisk innvirkning på folkehelsen, økonomien og sikkerheten til USA, står det i innledningen til den omfattende listen.

Flyproduksjon.

Nikkelet fra Kristiansand er ifølge Xstrata antagelig det reneste i verden. Mens nikkel produsert andre steder i verden stort sett blir brukt i produksjon av rustfritt stål, blir nikkel fra Kristiansand solgt i en rekke andre markeder.

Blant annet blir det brukt i flyindustrien.

— Flyindustrien bruker forskjellige nikkellegeringer i flymotoren, opplyser Øivind Stenstad, administrerende direktør ved Xstrata i Kristiansand.

Han sier at USA er et viktig marked for dem, men vil ikke si hvor mye av nikkelet de produserer som går til landet. Han vil heller ikke si noe om nikkel fra Kristiansand blir brukt i amerikansk forsvarsindustri.

— Vi kan gjerne kommentere hva vårt nikkel blir brukt til, men vi ønsker ikke å gå inn på de spekulasjonene som nå kommer rundt denne lekkasjen, sier Stenstad.

Eneste norske.

Nikkel fra Norge er ifølge NTB det eneste norske som er med på listen over anlegg og infrastruktur som amerikanerne mener er av stor strategisk betydning for USA. Verken olje- og gassindustrien eller forsvarsindustrien er på listen som er datert februar 2009.