KRISTIANSAND: — Det er uansvarlig og uetisk av leketøysbransjen å be om dispensasjon fra forbudet om å selge leker som inneholder skadelige stoffer. Det er å ta større hensyn til egen økonomiske gevinst, enn til kommende generasjoners helse og evne til å få barn, sier Lars Halvor Johnsen i forbrukerrådet.

Ønsker å selge de farlige lekene

Leketøysbransjen ønsker nemlig mulighet til å selge leker som inneholder det giftige og helseskadelige stoffet ftalater i en periode etter forbudet, som trer i kraft 1. januar 2007. Det melder fylkesmannens nettsider.

Forbrukerrådet på sin side rister på hodet og krever at barnas helse settes foran økonomisk gevinst, og hevder at leketøysbransjen har hatt tilstrekkelig tid til å få slike leker ut av hyllene.

Ftalater i regntøy og leker

Det er forbudt å produsere, omsette, importere eller eksportere leketøy eller deler av leketøy som er tilsatt mykgjørere av typen ftalater til barn under 36 måneder. Ftalater blir produsert i store mengder og brukes hovedsaklig til å gjøre plast mykere. Myk plast benyttes til en rekke produkter, for eksempel regntøy og leker.

Barn utsatt

Plastleker med høyt innhold av ftalater gjør at barn blir utsatt for de giftstoffer når de suger eller tygger på lekene. Statens forurensinstilsyn (SFT) har anbefalt Miljøverndepartementet at det norske forbudet mot slike giftstoffer trer i kraft allerede fra og med nyttår.

De nye forskriftene gjør det forbudt å importere leketøysprodukter som omfattes av det nye regelverket, og forbudt å selge lekene der importen har skjedd etter 1. januar 2007. Ber om mer tid

Leketøysbransjen har bedt om å få selge ut lovlig importerte leker i 18 måneder, men SFT hat satt foten ned og har foreslått at disse produktene bare får selges fra detaljhandel frem til 1. april 2007. Importører og forhandlere må i så måte benytte tiden godt til å rydde i butikkhyller og lager frem til nyttår.