KRISTIANSAND: — For tidlig å kommentere i detalj, men hovedgrepene virker riktige. Jeg er tilfreds, sier ordfører Jan Oddvar Skisland i en kommentar.Han har som kjent lovet å løfte eldreomsorgen.Rådmannen følger opp bystyrets ønske om å kutte to prosent i alle etater (minus omsorg), for å finne penger til omsorgssatsingMen foreldrene i grunnskolen er på krigsstien. Leder i det kommunale foreldreutvalget, Morten Elieson, sier han ikke kan forstå den jojo-politikken som nå føres:- Først satser man på skolen noen år, så kutter man. Vi er svært kritiske til et kutt på to prosent i skolen, og vi må nå vurdere hvordan vi skal gripe dette an, sier han. Dette er kuttene i skolen:

Får 13,8 millioner mindre å rutte med neste år. Assistenter i SFO må kuttes ut.Assistenter for førsteklassingene må kuttes ut.Alle skolene må samlet kutte 8,1 millioner kroner flatt. Det betyr i praksis at rundt 20 lærere må sies opp.Skoledirektør Marie Føreland sier det blir knalltøft.- Når det kuttes, vil det gå utover kvaliteten. Sånn er det bare, sier hun.Rådmannen forsvarer seg med at elevtallet går ned.Samtidig vil han utsette bygging av Havlimyra ungdomsskole på Justvik fra 2007 til 2009. I stedet skal elevene busses til byen. De skal bruke en oppusset Kongensgate skole midlertidig.- Dypt skuffet. Dette betyr knallfull Oddemarka. Men det er positivt at Havlimyra dannes som skole med egen rektor fra 2005, selv om skolen blir på Kongens, sier leder i foreldreutvalget på Justvik, Tor Inge Kostøl. På Mosby og Torridal blir det overkapasitet på skolene, og rådmannen varsler at han kan komme til å foreslå at Ytre Torridal ikke bygges ny, men om. Slik satses det på omsorg:

Omsorgssektoren får 19 millioner mer neste år enn de fikk da dette året begynte. Så skal det trappes videre opp til 2008. Da vil omsorgen få over 53 millioner mer enn nå. Av dette vil 38 millioner gå til eldreomsorg.Det betyr over 100 ekstra stillinger i 2008, hovedsakelig i hjemmesykepleien. I dag er det 1650 årsverk i sektoren.Stillingene skal ikke brukes til å bedre kvaliteten på dagens omsorg, men til å gi omsorg til flere.Det skal bygges 40 nye sykehjemsplasser (Straitunet og Stener Heyerdahl).Det skal bygges 50 leiligheter med bemanning for psykiatriske pasienter.Det skal bygges 32 nye omsorgsleiligheter for eldre.Det skal bygges 21 leiligheter til psykisk utviklingshemmede.- Dette er et supert opplegg, og vi kan nå håndtere økningen i eldre pleietrengende. Jeg er særdeles fornøyd med det bedrede tilbudet i psykisk omsorg, sier helse- og sosialdirektør Lars Dahlen, og minner om sommerens store debatt om utskrivningspraksis fra sykehus og pasientene som kasteballer.- Men kvaliteten går jo ikke opp i eldreomsorgen?- Nei, men flere vil få hjelp. Det er det vesentlige, sier han.Alle kommunale etater minus omsorg må altså kutte to prosent. Det betyr at også sosialsektoren må bygges ned.- Vi skal ned 13 millioner på fire år i sosialsektoren. Det blir krevende, sier Dahlen. Og litt på bok

Rådmannen vil ikke gi alle pengene som kuttes i de ulike etatene til omsorg. Han vil bygge opp fond igjen, etter at årets budsjett spiser opp det meste. I år er minuset 60 millioner. Derfor legger rådmannen opp til et overskudd på driften på 99 millioner neste år.- Og de bør ikke røres. De trenger vi til å sikre handlefrihet i årene som kommer, sier rådmann Tor Sommerseth.