Kristiansand: — Vi anser at vi har kontroll på situasjonen. Alle de nye tilfellene i helgen ble smittet før vi iverksatte tiltak, og vi anser derfor faren for smitte via mat som over. Utfordringen nå er å unngå at de ansatte bærer smitte fra pasienter med salmonella. Men vi har innskjerpet håndhygienen på hele sykehuset, for å hindre slik smitteoverføring, sier Olsen.Lørdag fikk 10 personer positivt bekreftet at de var smittet av salmonella. I går ble ytterligere 2 tilfeller stadfestet. Totalt er nå 42 personer smittet av salmonella ved Sørlandet sykehus Kristiansand. To tredeler av de smittede er pasienter, og en tredel ansatte. I følge fagansvarlig Nils B. Johannessen kan det fortsatt komme nye tilfeller.- Epidemien er absolutt på tilbakegang, men det kan fortsatt komme sporadiske tilfeller utover uken, sier Johannessen. Vasker med sprit

Alle de 12 nye tilfellene som nå er bekreftet skal ha hatt symptomer på salmonella før tiltakene med nedvask av kjøkkenet og stanset kaldmatproduksjon ble satt i verk. - De har alle følt ubehag før torsdag 28. oktober. Men det tar tid å få svar på testene, og derfor blir noen ikke konstatert før nå, forklarer sykehusdirektør Olsen.Alle ansatte på sykehuset må nå bruke spritvask til vanlig håndvask. I tillegg testes mange for smitte.- Vi undersøker vi rutinemessig alle som arbeider med pasienter med nedsatt immunforsvar, for å være på den sikre siden, sier sykehusdirektøren. Smitte fra personalet

Undersøkelser Mattilsynet har gjort av maten på hovedkjøkkenet tyder på at smitten ikke kommer fra råvarer, men gjennom personale.- Vil dette få konsekvenser for kjøkkenpersonalet?- Ikke ut over at vi må bedre våre rutiner på opplæring og oppfølging av de ansatte. De tar saken veldig tungt. Dette har vært en lærepenge for hele sykehuset, og vi vil nå skjerpe rutinene våre på håndhygiene ytterligere, sier sykehusdirektøren.Produksjonen av kaldmat på hovedkjøkkenet ved Sørlandet sykehus Kristiansand skal ikke startes opp igjen før alt tilknyttet kjøkkenpersonale har hatt testet negativt på salmonella tre ganger. mari.helland@fedrelandsvennen.no