MARNARDAL: — Grunnlaget for en god helse legges i barne- og ungdomsårene, og derfor synes vi det er flott at helselaget har fått låne skolen denne uken, sier Gerd Sveinall, leder i Laudal Helselag.I tre dager har elevene fra 5. til 7. klasse kun fått konsentrere seg om sunn livsstil. De har spist skikkelig frokost med grovt brød, melk og gulrøtter, de har hatt trening i gymsalen og de har lært å lage sunn lørdagskos. Pengene til å gjennomføre prosjektet kommer fra Nasjonalforeningen for Folkehelsa, og initiativet ble tatt av Laudal Helselag.- En av medlemmene våre gjennomførte for en tid tilbake en undersøkelse på skolen, som viste at barnas matvaner ikke var så gode som de burde være. For eksempel var det bare 60 prosent av elevene i 7. klasse som pleide å spise frokost før de gikk på skolen. Vi ble oppmerksomme på at det ville være bra å lære barna hvor mye maten de spiser har å si for dem videre i livet, sier Sveinall.I løpet av uken har elevene hatt besøk av blant annet helsesøster, en ernæringskonsulent fra Tine meierier og en representant fra FYSAK i Kristiansand som har lært elevene om tilrettelagt fysisk aktivitet. I tillegg har skolen fått besøk fra lensmannskontoret, som har snakket om rus, og russkader. I går kom en kokk på besøk, for å lære elevene å lage sunne vegetarpizzaer, og da ble hele skolen invitert til å smake.- Elevene har vært veldig interesserte og stilt mange spørsmål underveis. Maten vi har laget, falt også veldig godt i smak, sier Gerd Sveinall. anne.torhild.nilsen@fedrelandsvennen.no