KRISTIANSAND: — De som er med i gruppen er menn som har aggresjons- og voldsproblemer. Hele grunnlaget for å være med er at de erkjenner at de har et voldsproblem, sier psykolog Vidar Andersen. Han driver en terapigruppe på Sørlandet sykehus Kristiansand, for menn som utøver vold, sammen med psykolog Kenneth Lindberget.

— Noen sier at «hvis hun ikke hadde provosert, så hadde jeg ikke slått». Det er en viktig del av terapien at mannen selv tar ansvar for sinnet sitt og lærer å håndtere det. Å få kontroll over sinnet er det viktigste arbeidet de gjør i livet. Vi hjelper dem til å se den fulle konsekvensen av hva de gjør, sier Andersen.

Siden februar 2003 har gruppen med åtte menn møttes en gang i uken på familiekontoret. Ikke de samme, men alltid åtte menn. - En har vært med helt fra starten. Totalt har nærmere 30 menn vært innom. Halvparten henvises blant annet til familiekontoret, mens resten tar direkte kontakt selv, forteller Andersen. I år er to menn i 40-årene dømt i Kristiansand tingrett for grov mishandling av sine samboere. Begge fikk lange fengselsstraffer. Mennene i terapigruppen vil ikke bli stilt i denne kategorien voldsutøvere og få et monster-stempel. - De er fortvilet fordi de ikke klarer å håndtere sitt sinne. Derfor tar de kontakt med oss for å få hjelp, sier Andersen.

Han mener aggresjon og sinne er noe som sitter i folk flest. - Det er det samme sinnet som du og jeg kjenner, det kommer bare litt mer ut av kontroll. Disse utøver aggresjon som er destruktiv i familien, men går for lagt. Men hvem av oss er ikke destruktive innimellom?

Andersen sier at forebygging av videre voldsutøvelse er sentralt i terapien der menn møter menn og snakker om problemene sine i full åpenhet og med forståelse og respekt. Han peker på fire sentrale punkter: - De må i detalj beskrive hvordan volden har blitt utøvd. De må jobbe med å bli kjent med sitt eget sinne og sine egne følelser. De må søke etter hvorfor de har fått et slikt sinne og aggresjon ut fra sin bakgrunn og sin sosiale situasjon i dag. Vi må hjelpe dem til å utvikle empati - få søkelys på og bli berørt av hva deres aggresjon gjør med partner og barn, forklarer Andersen.

svein.versland@fvn.no