— Jeg spiser nyper rett fra busken. I tillegg lager jeg syltetøy og supper. Ja, nypesuppe er bare vidunderlig. Nypesyltetøy er også fantastisk godt. Og så er jo nyper veldig sunt, de er fulle av A- og C-vitaminer, sier Kringlebotn ivrig.Det er faktisk slik at nyper er en av våre beste C-vitaminkilder. To nyper er nok til å dekke kroppens daglige C-vitaminbehov - kanskje noe vi bør huske på når forkjølelsesbølgene snart skyller over oss. Et glass nypesyltetøy er fint å ha på lur - det forebygger og det er veldig godt.Kringlebotn er lærer på Solholmen skole og deler med glede oppskriften med elevene - og med oss. - Det er slett ikke vanskelig å lage syletøy, påstår hun og gir oss sin gode, gamle oppskrift:2 liter rensede nyper 1 kilo sukker2 liter vann1/4 kilo aprikoser ( la dem ligge litt i vann)Aprikosen kokes møre og males sammen med nypene.Tilsett sukker og kok det hele noen minutter.Ta syltetøyet over på rene glass.- Det blir et godt og holdbart syltetøyet. Nypesuppe og nypegrøt er jo også vidunderlig. Gå ut og plukk, anbefaler Kringlebotn.På Sørlandet finner vi nyper mange steder. De trives best på åpne plasser der sola får godt tak. Nyperosene er ikke så nøye på hvor de gror og vokser, de karrer seg gjerne opp på steinete grunn, og vi finner dem i grøftekanter. Noe annet som er fint med nyper er at det ikke tar lang tid å høste dem.Mer tidkrevende er renseprosessen. Nypene kan nemlig ikke brukes som de er. Kronen på nypetoppen og innmaten må fjernes.Slik gjør du:Fjern toppen (kronen) på nypen.Del nypekroppen i to og skrap ut innmaten ( både frø og hår).Skyll frukten nøye.Slik tørker du nyper:Rensede nyper legges på en bakeplate og tørkes i ovnen ved maksimalt 50 grader i omlag tre timer. Etter ca ti minutter i lukket ovn, settes komfyrdøren på gløtt under tørkeperioden. La nypene deretter lufttørke et par døgn før du oppbevarer dem på tørre, lufttette og mørke bokser.Nypete:Tørkede nyper helles i et varmebestandig glass eller i en kopp og overhelles med varmt, kokende vann. Trekkes omlag fem minutter og smakssettes eventuelt med sukker. Høstens grøde

September er altså tiden for å finne nyper. Men det er også tid for å høste plommer og epler, gå i skogen å pelle tyttebær og kanskje finner multer. Dersom du ikke har tid til å høste grøden selv, kan du få en rekke sunne delikatesser både på torv og i butikkenes frukt- og grønnsaksdisker. For nå er det tid får å nyte høstens grøde. Alt av grønt er nå på sitt aller beste, både når det gjelder smak, næring, pris og tilgjengelighet.Det er altså bare å fråtse.Her er noen få tips for frysing av bær og grønnsaker:Frys ned bær til pynt. Legg dem på et brett og frys dem - etter at de er frosne kan du ta dem opp i en boks - la dem ligge videre i frysen til de skal brukes.Bær kan fryses lagvis med sukker. Epler, pærer og plommer kan fryses rå eller etter oppkok i sukkerlake.Grønnsaksblandinger er fint å fryse. Lag omlag en halv kilos porsjoner som forvelles, avkjøles og får renne godt av før de legges i poser i fryseren.