For å se reportasje fra TvSør klikk på linken nederst i artikkelen.

KRISTIANSAND: — Det er skremmende at sikkerhetsrutinene er så mangelfulle som etterforskningen av denne saken viser. Det er for enkelt å handle på nettet uten å legitimere seg, sier politioverkonstabel Frode Smith i allmennavsnittet ved Kristiansand politistasjon.

— De som er kontoinnehavere, merker ikke noe før kontoen er tappet, sier Smith.

Dette er de tre punktene i svindelprosessen hvor rutinene ifølge politiet kunne vært endret:

— Vi vet at det finnes lister med kredittkortopplysninger som ligger ute på internett. Har man en pc og en internett-tilknytning, er det enkelt å hente ned opplysningene. Vi kjenner ikke bakgrunnen til listene eller hvordan de har oppstått.

— Det er betenkelig at man ved netthandel ikke trenger å oppgi navnet, slik at de sjekker navn på kjøper opp mot kredittkortopplysningene. Det er så kundevennlig at det går på sikkerheten løs.

— Man trenger ikke opplyse navnet sitt eller å identifisere seg for å få ut pakken fra Posten. Det er nok å oppgi sporingsnummeret. Det betyr at hvis han har svindlet ved handelen, stoppes han ikke av Posten, forklarer Frode Smith.

Posten vil skjerpe seg

Informasjonssjef Eivind Rossen i Postens region sørvest, sier dette om Postens rutiner:

— Her må vi skjerpe oss og gjøre noe med rutinene, sier Rossen.

— Normalt skal kunder vise fram henteseddel når de skal hente varer. Her ser jeg at det ikke har skjedd fordi kunden har vært tidlig ute, sier Rossen.

Stort sett er det folk fra Rogaland og Stavanger-området som i denne saken har vært svindlet ved at det er deres kredittkortopplysninger som er brukt. De fleste er kunder i Sparebank1 SR Bank.

29-åringen har operert fra sin hjemme-pc i Kristiansand. Alle de 13 tilfellene han er dømt for, har skjedd fra august til november i fjor høst.

I løpet av bare én uke i oktober må han virkelig ha fått blod på tann. Da gjennomførte han åtte av de 13 svindeltilfellene og klarte det fem ganger.

29-åringen førte register hjemme over hvem han svindlet. Dette beslagla politiet og førte det mot ham i retten.

Kredittkort-kvitteringer

29-åringen har også brukt en annen variant for å svindle. Han har fått tilgang til en bunke kredittkort-kvitteringer fra betaling som kunder har gjort «offline». Det vil si at det gjøres avstryk av kredittkortet ved en handel. Disse kvitteringene inneholder nærmest alt av kredittkortopplysninger. Fremgangsmåten videre har vært den samme.

Fire måneder i fengsel

29-åringen har erkjent alle de seks forsøkene på svindel. Han har også erkjent fire av de gjennomførte svindeltilfellene.

Han er dømt til fengsel i sju måneder. Han må sone fire av disse i fengsel og må betale 10.000 kroner i bot. Han må også betale nær 60.000 kroner i erstatning for svindelen.

I tillegg er han dømt for heleri, åtte narkotikalovbrudd og flere brudd på veitrafikkloven.

svein.versland@fedrelandsvennen.no

For å se videoen må du ha programmet Windows Media Player.