SØGNE: — Det tvinger seg fram en høyere standard. Folk blir mer kravstore, konstaterer Kristian Herlofsen (40), daglig leder og hovedeier av Åros Motell Camp.

Nå har han sendt inn et forslag til Søgne kommune om 70-80 ferieleiligheter i et åtte etasjer høyt, terrassert bygg under veggen av Stifjellet. Kostnaden blir på opptil 70-80 millioner kroner.

Campingen driver allerede i stor skala. De 72 hyttene, 17 leilighetene og 160 faste campingvognene er belagt med 70.000 gjestedøgn i året, og gir en omsetning på 10 millioner kroner.

Selges for utleie. - Vi må henge med hvis vi fortsatt skal være en av de tunge aktørene i Sør-Norge. Dette vil sikre en mer permanent helårsdrift, sier Kristian Herlofsen, som også driver Roligheden Camping i Kristiansand om sommeren.

Leilighetene kan bli solgt til private etter det som er blitt rådende modell i denne bransjen: Eieren disponerer den i noen uker, mens campen leier boligene ut resten av året.

Beliggenheten kloss under den 30 meter høye fjellveggen gjør at bygget verken skal bli ruvende eller sjenerende for omgivelsene. Samtidig med utbyggingen kan det komme på tale med badeland og idrettsanlegg, men Herlofsen avviser at de nå vil komme det planlagte badehotellet Atlantis i forkjøpet.

— Det blir ikke det samme markedet. De satser mer på kurs og konferanse, vi har feriegjester, anfører Åros-sjefen.

Han viser til betydningen for Søgnes næringsdrivende. Feriegjestene sørger allerede i dag for at kommunen er blant de få som har større omsetning i juli enn i jula (desember).

Ser behovet. Planutvalget skal si sin mening om den foreløpige skissen neste onsdag. Administrasjonen er positiv.

— Dette er et område kommunen ønsker skal være forbeholdt reiselivsnæringen. Vi må jo innse at reiselivet endrer karakter, for 20 år siden hadde man gjerne et litt annet ferieliv. Folk stiller andre krav i dag, og det er rimelig at området følger utviklingen, sier plansjef Dag Arntsen i Søgne kommune.

Kommunen mener fire etasjer kan bygges innenfor dagens reguleringsplan, mens åtte etasjer krever en grundigere vurdering av blant annet den estetiske fjernvirkningen og forholdet til nabobebyggelse.

— Så får vi se hvor mange etasjer utvalget vil svelge, uttaler Arntsen.

Også på Trysnes er det planer om nye ferieleiligheter, om lag 60 i tallet.

— Er markedet for Atlantis synkende?

— Det får bransjen vurdere, om de konkurrerer eller supplerer hverandre, svarer plansjefen.