KRISTIANSAND: Den nå 48 år gamle mannen fra Kristiansand kom i politiets søkelys i forbindelse med Baneheia-drapene i 2000, og ble innkalt til avhør hos politiet. Dette ble dekket av TV 2, og mannen gikk til sivilt søksmål etter å ha følt seg uthengt av kanalen.

Agder lagmannsrett ga torsdag mannen medhold, og dømte TV 2 til å betale 250.000 kroner i oppreisning.

— TV 2 filmet et intervju med min klient og gjorde ikke stemmen hans ugjenkjennelig. Det forsterket søkelyset mot ham på et tidspunkt da alle jaktet på gjerningsmannen, sier mannens advokat, Per Danielsen, til fvn.no.

- Ikke avtale

Mannen ble intervjuet på gaten i nærheten av arbeidsplassen hans. I saken som gikk på tv var intervjuet om lag ett minutt langt, og ifølge Danielsen hadde ikke TV 2 innhentet godkjennelse av mannen til å sende intervjuet.

— TV 2 hadde ingen avtale med min klient. Et rettslig poeng er at han ikke ga noe samtykke. Han fikk ikke noen mulighet til å tenke seg om. Journalisten og kameramannen gikk etter ham nedover gaten og begynte å spørre ham ut, sier advokaten, som er fornøyd med at mannen fikk medhold i lagmannsretten.

— Dommen styrker vernet mot injurier, og følger signalene fra menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg. De siste årene har media tapt nesten femti lignende injuriesaker i Strasbourg på rad. Og nå kommer denne utviklingen til Norge. Denne dommen er et eksempel på det, sier han.

Overrasket

TV 2s nyhetsredaktør Kjell Øvre Helland er overrasket over dommen.

— Vi er veldig overrasket fordi Fædrelandsvennen ble frikjent av Høyesterett i en lignende sak. Nå er vi dømt i tilsvarende sak, sier han til Nettavisen.

Fædrelandsvennen vant for nøyaktig et år siden injuriesøksmålet fra mannen. Han stevnet avisen med krav om oppreisning etter at han ble omtalt i tilknytning til Baneheia-saken, og krevde inntil 350.000 kroner i oppreisning fastsatt etter rettens skjønn.

Etter å ha tapt i både tingretten og lagmannsretten anket 48-åringen saken til Høyesterett. Fædrelandsvennen vant saken med tre mot to stemmer.

— Forskjellen er at TV 2 ikke kunne bruke de lokale argumentene som Fædrelandsvennen kunne bruke. Nemlig hensynet til at lokalbefolkningen burde være informert om at det gikk en tidligere drapsdømt løs i distriktet, sier advokat Per Danielsen.

Vurderer anke

I dommen fra Agder lagmannsrett kritiseres TV 2 særlig for å ha utvist uaktsom journalistikk.

— TV 2 forsterket mistanken på et tidspunkt hvor mistanken reelt sett ble svakere fordi politiet avdekket at det var et seksualdrap. Min klient har aldri vært borti slike forhold, sier Danielsen.

Da fvn.no snakket med ham torsdag kveld hadde han ikke vært i kontakt med sin klient.

— Jeg har ikke kommet så langt. Jeg har bare såvidt fått dommen selv, sier advokaten.

TV 2 vurderer å anke dommen. Siden det er en sivil sak, har de fire uker på å bestemme seg.

— Dette dreier seg om personvern kontra ytringsfrihet, sier Øvre Helland.