MANDAL: — Vi kan ikke bo her mer. Samtidig er det jo ingen som vil kjøpe husene våre, sier Sten Henriksen og Randi Uhre oppgitt.

Onsdag i forrige uke ble en familie evakuert på grunn av akutt rasfare, mens ytterligere en familie måtte på hotell fredag før firmaet som skal sikre fjellsiden sprengte ut store steinblokker.

— Men det var ikke mye kontrollert, sier Henriksen og viser tomten til naboen der steinblokkene har ødelagt plattingen, hagen og slått inn i husveggen med hull i kledningen som resultat.

Uhre og Henriksen kjøpte sine hus henholdsvis i 1992 og 1997. Ingen ble advart mot rasfaren. - Siden har vi fått vite at utbygger og kommunen ble advart mot faren for steinras. Det er svært bittert at vi ikke fikk vite om faren, da hadde vi jo aldri kjøpt hus her, sier de. Torsdag fikk beboerne en lapp i posten om at ingen måtte være i området på dagtid fredag, og dessuten måtte de fjerne bilene på grunn av «steinsprut».

— Litt av en steinsprut, sier Henriksen mens han skuer ut over de flere tonn tunge steinblokkene på parkeringsplassen som er helt dekket til av raset.

- Elendig informasjon

De er sinte over det de mener er elendig informasjon, både om skredfaren og hvordan kommunen egentlig har tenkt å sikre fjellet som truer husene til i alt 12 mennesker.

Magnus Stålesen har bodd på hotell i helgen etter at han ble evakuert fredag. - Det er helt forferdelig. Da vi kjøpte huset, ble vi fortalt at kommunen var her hvert år for å vurdere skredfaren. Det viste seg siden å ikke stemme, forteller Stålesen.

Farlig og ukontrollert

Ingeniør Leif Eide, som er innleid av Mandal kommune for å lede arbeidet, innrømmer at situasjonen fredag var farlig og at de ikke hadde særlig kontroll over hvor steinblokkene ville havne.

— Det kunne likevel gått mye verre, sier Eide.

Han beskriver det som et under at området, som ble sprengt ut fredag, ikke har rast ned for lenge siden. - Derfor var det akutt å få steinblokken ned så kontrollert som vi maktet, sier han.

Eide beklager dersom beboerne føler de får for lite informasjon. - Men situasjonen endrer seg fra dag til dag, så det er ikke lett for oss heller, sier han.

Eide sier at fjellet er mer porøst enn de trodde på forhånd. - Vi har derfor et betydelig sikringsarbeid foran oss, sier han.

jarle.martinsen@fedrelandsvennen.no

For å se videoen må du ha programmet Windows Media Player.