SONGDALEN: Minene, som stammer fra annen verdenskrig, var i så dårlig forfatning at eksperter fra Forsvarets avdeling på Kjevik ikke våget å flytte dem. I stedet valgte kaptein Øyvind Vindenæs å bære dem til et sikkert sted i skogen og uskadeliggjøre dem der. Både sprenglegeme og tennsatser var intakte på minene, ifølge ekspertene fra Forsvaret.

I løpet av fredag ettermiddag skal Forsvaret foreta søk med minesøker for å finne ut om flere miner er begravd i området. Først når området er klargjort vil beboerne i området få lov til å gå tilbake til husene sine.

Minene ble funnet da Mikael Lunde skulle planere et område med gravemaskin og lage lekeplass. En lokal velforening var i ferd med å lage til lekeplassen på Skinnarsmoen, like nord for Nodeland sentrum i Songdalen.

– Jeg ble ganske skjelven da jeg hørte at minene er fulle av eksplosiver, sier Lunde.

Han trodde først at grabben hadde hengt seg fast i gjenstridige røtter.

– Da vi kikket nærmere etter, viste det seg at jeg hadde trukket av lokket på boksen minene lå i, sier Mikael Lunde.

Lunde fant minene ved 19-tiden torsdag. Alt arbeid ble stanset på stedet etter at han gravde fram boksen som inneholdt landminene. Men først fredag morgen ankom politifolk og eksperter fra Forsvaret boligområdet Skinnarsmoen, der veien straks ble stengt og 13 hus evakuert.

Kvelden i forveien hadde politiet ingen ledige patruljer å sende.