For å se videoen må du ha programmet Windows Media Player.KRISTIANSAND: Dermed topper unge i Vest-Agder (49,2) den nasjonale lista over fylker med mest innvandrerkritisk ungdom. Andelen skeptikere er nesten halvparten så stor i Oslo (24,8) som i sørlandskommunen.

–Det at Oslo-ungdommen er mest tolerante, viser at hverdagserfaring med vanlige innvandrere ikke skaper fremmedfrykt, tvert om, sier professor i sosiologi ved Universitetet i Stavanger Knud Knudsen, til Aftenposten.

I motsetning til sine naboer i vestfylket er ungdom i Aust-Agder langt fra så skeptiske til innvandring. Bare 28,1 prosent av de unge i aust mener innvandring er en alvorlig trussel mot vår nasjonale egenart. Landsoversikten viser at i overkant av 40 prosent av all norsk ungdom er kritiske til innvandring.

Oversikten viser også at gutter er mer skeptisk enn jenter. Halvparten av guttene sier de enten er enig eller delvis enig i at innvandring utgjør en alvorlig trussel mot vår nasjonale egenart. Tre av ti jenter svarer det samme.

– Det er overraskende at holdningene blant ungdom er blitt mer restriktive til innvandrere, sier professor i statsvitenskap Anders Todal Jensen ved NTNU i Trondheim.