New Orleans (NTB-Reuters-AFP): Situasjonen blir stadig mer kaotisk og farlig i den tradisjonsrike jazzbyen som mer ligner på Haiti eller andre steder i den tredje verden med flyktningkriser, enn ett av USAs fremste turistmål.

Korrespondenter fra CNN melder at plyndrere og snikskyttere gjør situasjonen på gatene så farlig at politiet har jaget dem inn i en bygning som blir forsvart som et fort i den mørklagte byen. Byen er som en krigssone.

Politibiler, redningsarbeider, helikoptre og til og med leger og sykepleiere er kommet under ild i den oversvømte byen, og borgermester Ray Nagin sendte torsdag ut et desperat SOS om hjelp til å evakuere overlevende.

Skyte for å drepe

Torsdag kveld kom 300 nasjonalgardesoldater rett fra Irak til New Orleans, ifølge guvernør Kathleen Blanco, som sa at soldatene har ordre om å skyte for å drepe hvis det er nødvendig for å gjenopprette ro og orden.

Eldre mennesker i rullestoler forsøkte å ta seg fram gjennom det stinkende flomvannet, mens hele familier satt på tørre biter av motorveier uten vann i 35 graders varme og øsende regnvær.

– Vi vil ha hjelp, ropte overlevende i kor til TV-kameraene utenfor byens konferansesenter, der 20.000 mennesker har søkt tilflukt.

Flere lik lå i gatene rundt senteret, og en eldre kvinne, svøpt i et teppe, satt død i en rullestol. Et annet lik lå ved siden av henne på bakken. Noen er skutt, mens andre har dødd av utmattelse eller sykdommer de ikke fikk behandling for.

Også turister i Det franske kvarter som ikke reiste ut i tide, er kastet ut av hotellene sine som er stengt og vandrer gatelangs på jakt etter mat og transport.

Rasende kritikk

Rasende mennesker som ikke har noen mulighet til å komme seg bort etter fire dager uten mat, vann, medisiner, strøm eller annen hjelp, omringet av forurenset kloakkvann, fordømmer regjeringen og politikerne som ikke synes å ha noen plan for å takle katastrofen.

De klager over at de ikke blir reddet, og at politiet ikke greier å få bukt med plyndringen og den vilkårlige skytingen. Midt i byen er et stort kjøpesenter, Oakland Mall, i ferd med å brenne ned til grunnen uten at noen kan gjøre noe.

Det er også kommet fram at Bush-administrasjonen i de siste årene har kuttet budsjetter for vedlikehold og reparasjon av dikene som skulle ha beskyttet byen mot oversvømmelser.

Mens byen er oversvømmet og uten strøm, strever sykehusene med å evakuere kritisk syke pasienter som er i ferd med å dø fordi det ikke er nok oksygen, insulin eller dryppvæske. Uten strøm fungerer heller ikke dialysemaskiner og annet utstyr.

Rockelegenden Fats Domino er blant de tusener som er savnet fordi de nektet å forlate byen, eller ikke hadde råd til å etterkomme ordrene om evakuering.

Evakuering i gang

Torsdag kom omsider evakueringen av 30.000 mennesker i idrettshallen Superdome, der forholdene var kritiske, omsider i gang. 4.000 mennesker kom fram til Houston i Texas i lange kolonner med busser.

Men direktøren for USAs føderale katastrofemyndigheter FEMA, Michael Brown, innrømmet overfor CNN at de først torsdag fikk vite om de 20.000 menneskene som i fire dager har sittet isolert under like kummerlige og farlige forhold i byens konferansesenter, 15 kvartaler unna. Borgermester Nagin sier det ikke er busser nok til å hente dem ut.

Guvernør Kathleen Blanco sa torsdag at så mange som 300.000 overlevende fortsatt sitter fast i Louisiana, og at det trengs minst 40.000 uniformerte soldater bare til New Orleans.

Pentagon opplyste torsdag at 30.000 nye soldater fra nasjonalgarden blir sendt for å supplere de 20.000 som er i området.

Politikere grilles

I Washington og i hovedstedene i de hardt rammede delstatene blir politikerne grillet om hvorfor hjelpen ikke er kommet raskere. Noen demokrater kritiserer president George W. Bush for å reagere altfor sent.

Kongressen avbrøt sin sommerferie for å bevilge 10,5 milliarder dollar (70 milliarder kroner) i nødhjelp til ofrene for orkanen.

Bush, som fredag skulle reise til regionen for å se katastrofen med egne øyne, sa at orkanen kan føre til et midlertidig tilbakeslag for USAs økonomi.

Han advarte om at det kan bli bensinmangel i enkelte områder fordi en stor del av USAs kapasitet til å produsere og raffinere olje ble slått ut av orkanen. Bensinprisen steg til over 3 dollar for en gallon (4 liter) over det meste av landet.

På kysten av Mississippi og Alabama var situasjonen torsdag kommet mer under kontroll etter at militære styrker kom for å få kontroll over plyndringen og Frelsesarmeen fikk i gang en rekke matutdelingssentre. (©NTB)