Butikkene reklamerer for billig fårikålkjøtt, og man må jo spise minst én fårikålmiddag i løpet av høsten. Likevel er det så uendelig mye annet å finne på med det deilige lammekjøttet. Ikke alt er like enkelt som fårikål, men det trenger ikke være særlig mye vanskeligere heller. Jeg fåreslår at du tar deg en tur til slakteren, gjør deg til venns med ham og får ham til å velge ut noe godt til deg. Kanskje et filetstykke? Riktignok er det litt dyrere enn de 29,90 du må ut med for fårikålkjøttet, men så er du også sikret et fantastisk stykke mørt og smakfullt kjøtt. Det er ikke mye du trenger å gjøre for å trylle frem et virkelig førsteklasses måltid. Litt krydder og en porsjon påpasselighet over stekepanna er alt som skal til. Hvis du vil imponere, er dette retten hvor du virkelig kan diske opp med alle de lekreste garnityrer og sauser du vet om. Her har jeg har valgt rødvinssjy, skogsopp, fårepølsechips og salsa verde. Salsa verde, eller grønn saus, er en nydelig urtesaus som passer til det meste og er et friskt alternativ til den nære slektningen pestoen. Hett lammekjøtt

Et annet godt alternativ er lammekjøttdeig. Det har jeg ennå til gode å se i billigbutikkene, og det er nok en grunn til å finne seg en hyggelig slakter. Dersom han ikke har ferdig deig, så tar han seg helt sikkert bryet med å kverne opp en halvkilo eller to hvis du spør. Så er det bare opp til fantasien og smaken din. Ferske krydderurter, chili, skumle kryddersauser du har kjøpt i utlandet, nøtter, hvitløk{hellip} Lista er uendelig når det kommer til smakstilsetninger. I edruelige mengder er det få ting som smaker vondt i lammeboller, og dersom det virkelig flommer over av gode ideer, er det jo ingenting i veien for å dele opp deigen i flere porsjoner. Så kan jo barna og andre mer tandre middagsgjester få en litt mer konservativ versjon mens kokken sitter og svetter og smiler bredt over en av de mer heftige variantene. I tillegg til å være god middagsmat sammen med for eksempel en tomatsaus og pasta, passer lammeboller også fortreffelig på et tapasbord sammen med andre delikate småretter. Latmannsluksus

Men si nå at du nå engang har kjøpt dette evinnelige fårikålkjøttet, og du så får vite at middagsgjestene er noen skikkelige fåreskaller og virkelig hater fårikål. Du har også planlagt andre trivelige høstaktiviteter som sopptur og bjørnebærplukking og har verken tid eller lyst til å svette over grytene hele dagen. Hva gjør du da? Jo, du legger kjøttet i en form sammen med hvitløk, rødvin og litt buljong om formiddagen, lar det stå og trekke til seg smak mens du pusler omkring med ditt, og slenger det inn i ovnen når du kommer tilbake fra tur. Sammen med for eksempel ovnsbakte grønnsaker (når du nå først har god lunk i ovnen) er dette like enkelt som fårikål og minst like godt. Til dessert skvetter du litt konjakk eller portvin over de nyinnplukkede bjørnebærene og serverer dem med vispet krem eller en lunken sabayonsaus.