**FRA RETTEN

KRISTIANSAND:** — Det er ikke sympatiskapende, la Oftedahl til, og understreket at 21-åringen selvsagt skal få den behandlingen i tingretten han som tiltalt har krav på.

21-åringens forsvarer vil ikke si annet om Oftedahls uttalelse enn dette:

— Jeg tror han der henviser til tiltaltes tidligere domfellelser og ikke på ham som person, sier Arild Holden i advokatfirmaet Elden i Oslo.

Sorenskriveren var også direkte og tøff i spørsmålsstillingen til den 21 år gamle voldstiltalte hørselshemmede kristiansanderen:

— Forvaring er for dem som gjennom et livsløp ikke kan gå løs uten å begå ny alvorlig kriminalitet. Du er nå 21 år og har klart å bringe deg selv i den situasjonen. Det er ganske hett. Samfunnet definerer deg som en av dem de vil ha vekk. Hva synes du om det, spurte sorenskriver Oftedahl.

- Gjort under rus

— Jeg ser at det var vært utrolig alvorlig. Det er ikke godt å si hvor en trør neste gang. Jeg planla ikke knivstikkingen. Det var en feilvurdering under påvirkning av rus. 99 prosent av de kriminelle handlingene jeg har gjort, har vært under rus. Nå er jeg i endring, sa 21-åringen.

— Men du har fått sjansen før, sa Oftedahl.

— Ja, men da så jeg annerledes på det. Da var det tøft å begå kriminelle handlinger og sitte i fengsel. Jeg ser ikke slik på det lengre. Jeg vil flytte til Oslo med kjæresten min, sa 21-åringen.

— Det sies at de som har kommet litt utpå, kan reddes av Jesus eller en kvinne, sa Oftedahl humoristisk ved rettens avslutning.

Minstetid på fire år

Aktor, statsadvokat Erik Erland Holmen, la ned påstand om seks års forvaring med en minstetid på fire år. Det vil si at 21-åringen tidligst skal kunne vurderes å sette fri om fire år.

21-åringens forsvarer, Arild Holden, ba om at 21-åringen ble sett på mildeste måte og mente rusavvenning var det avgjørende for at han skal komme bort fra sin kriminelle løpebane.

- En av de farligste

— Denne mannen er så farlig at han må sitte. Bom basta. Samfunnet kan ikke ta sjansen på å ha ham i frihet etter soning. Han er en av de farligste i samfunnet, slo statsadvokat Holmen fast.

— Hvis han blir dømt til fengselsstraff og det blir snakk om prøveløslatelse, vil vi herfra si at vi slipper ham ikke. Han skal sitte inne i flere år uten mulighet til å bli løslatt, og det vil bli runde i rettsapparatet hver gang det kommer på tale, slo Holmen fast i sin avslutningsreplikk.

Han viste til at en person fra distriktet som ble dømt til tre års fengsel for vold i 1998, fortsatt sitter på Ila fordi han ikke vurderes som trygg å slippe ut.

svein.versland@fedrelandsvennen.no