LILLESAND: — Vi har ikke opplevd noen lignende brann på mange år ,sier direktør Lars Petter Maltby til Fædrelandsvennens nettavis.

Bedriften vil kartlegge omfanget av skadet på avdelingen før produksjonen settes i gang igjen for fullt. Brannen førte til en kraftig røykutvikling, men det var aldri fare for ansattes liv og helse.

Bedriften går nå for halv maskin med fire av åtte ovnsgrupper er ute av drift.

— Jeg håper vi kommer i tilnærmet normal drift i løpet av et par -tre dager, sier Maltby.

Det blir ikke snakk om permitteringer som følge av brannen. 20 personer jobber døgnkontinuerlig i ovnshuset. Skadene påløper seg trolig til et sted mellon en og to millioner kroner.

Brannen spredde seg ikke til andre deler av fabrikken, men en mindre eksplosjon førte til sprekker i en betongvegg. I morgentimene mandag undersøker brannvesenet transformatorrommet for å finne årsaken til brannen. Det er 140 ansatte på fabrikken i Lillesand.

Nylig opplyste personaldirektør Bjørn Simonsen i Saint-Gobain at styret gikk inn for å stenge det siste ovnshuset ved Smelteverket i Arendal, med det resultat at 35 av de 130 ansatte må gå fra jobbene sine.

I tillegg vil en del midlertidige ansatte bli overflødige. Dette vedtaket betyr slutten på brenning av silisiumkarbid ved bedriften som ble etablert i 1912. Den øvrige produksjonen i bedriftens Makro- og Mikro-avdelinger vil fortsette som tidligere og vil sannsynligvis sysselsette rundt 100 personer.

— Selskapet vil investere over 100 millioner kroner totalt i Norge, og noe over halvparten går til Lillesand,sa Simonsen.