KRISTIANSAND: — Jeg er overbevist om at det er viktig å kunne lage mat hvis du treffer ei jente. Jeg tror de liker at vi kan lage mat, i hvert fall det grunnleggende, sier Morten Halvorsen.Gutta på matlagingskurset på Fiskå skole har nettopp satt pizzaen i ovnen. Da kurskvelden startet, var det ingen av deltakerne som kunne lage en pizzadeig. Men nå har noen av Grandiosaens trofaste venner lært seg å lage ekte pizza.- Jeg har lenge vært bevisst på at jeg ikke kan lage mat. Jeg har bare ventet på en mulighet der jeg kunne lære meg det. Det er veldig mange enkle ting jeg ikke har kunnet. Det har vært veldig flaut, sier Morten.- Jeg kunne praktisk talt ingen ting før jeg begynte her. Jeg har vel aldri laget mat i hele mitt liv, sier han.Det er Vågsbygd helsetjeneste som har dradd i gang matlagingskurset. Etaten har samlet sammen deltakere som de mener kunne ha godt av å lære mer om matlaging.- Jeg har vel fortalt dem at jeg var dårlig i matlaging. Det var vel derfor jeg ble med, sier Morten.Kurset er kun åpent for menn. Ingen damer skal komme med velmene|de fasitsvar på hvordan maten egentlig skal lages.- Det er mange unge gutter her. For dem er det viktig å lage skikkelig mat hvis de skulle få kjæreste. Og det er viktig for selvfølelsen, sier kursleder Per-Erik Iversen.Han spurte karene om matvanene deres før de begynte på kurset.- Det var mye junk, brødmat og ferdigmat. Både usunt og dyrt.- Før var jeg Toros beste venn, sier Jan Ivar Tjønn (34)I vår deltok han på økonomikurset som Vågsbygd helsetjeneste arrangerte. Nå er han snart ferdig med matlagingskurset.- Jeg har lært å lage maten helt fra bunnen. Og så kan jeg lage mat i store porsjoner slik at jeg har for en stund. Det hjelper på økonomien, sier han.Deltakerne på kurset har stort sett ikke laget mat siden heimkunnskapstimene på barne- og ungdomsskolen.- Jeg lærte litt da jeg gikk på skolen, men det er jo 25 år siden. Siden har jeg ikke laget så mye. Jeg er vel giddalaus, sier Frode Christiansen (38) som har hatt komper og Grandiosa som sine favoritter de siste årene.Pizzaen og gulrotkaka er snart ferdig. Snart skal den fjerde og nest siste kurskvelden avsluttes med det som viser seg å bli nok et vellykket måltid.Pizza og gulrotkake er sikre vinnere for den moderne ungkaren.- Jeg har alltid hatt lyst å lage pizza, men pizzadeigen har alltid vært den store bøygen. Det har blitt mye enklere nå, sier Kjell Erik Nielsen (26).- Egentlig visste jeg at det ikke var så vanskelig å lage mat, sier hanOg sakte har matvanene hos deltakerne begynt å forandre seg. De forteller at de har begynt å spise fisk og grønnsaker. De lager middag og tar vare på restene.- Jeg har lært en del måter å tilberede fisken på, og det har blitt utrolig bra, sier Dag Tore Borge (35).Og her er noen av favorittene som skal danke ut Grandiosaen:- De kyllingrettene var veldig gode. Og fiskeboller - det kommer jeg nok til å lage mer av, sier Morten Halvorsen.- Kyllingsuppe. Den var knallgod, sier Frode Christiansen.- Hjemmelaget pizza, sier Kjell Erik Nielsen.