RØDE, SØTE: Kåre Dybesland viser frem ei neve med årets første bær. Han har startet sesongen. I butikken koster bærene rundt 50 kroner halvkiloet. Foto: Tore André Baardsen
BERGET BÆRENE: Med hardt nattarbeid berget bonde Kåre Dybesland bærsesongen ved å legge is på fiberduk over blomstene, da nattefrosten angrep i begynnelsen av mai. Foto: Tore André Baardsen

SONGDALEN: — Vi hadde 5-6 kuldegrader. Det ble mye nattarbeid, men jeg klarte å berge alt. Jeg hadde på fiberduk, som jeg sprayet med vann. Frostlaget sørget for å isolere blomstene, for det blir ikke kaldere enn null under isen, sier bonde Kåre Dybesland.

Rett i butikken

Foreløpig leverer han bærene direkte til Kiwi på Brennåsen. Snart blir det så mye at det går til et større publikum via Bama.

Håpet er nærmere 35 tonn bær på 28 dekar.

— Jeg dyrker corona, men også den nye typen, sonata. De blir veldig store, og er bedre å lagre. Får vi greit med sol nå, tror jeg ikke smaken blir mye forskjellig, selv om sonata-bærene er en tanke mer syrlige, sier Dybesland.

Fire bønder i gang

Fire bønder i Aust— og Vest-Agder har nå startet jordbærsesongen.Fra Repstad sender Edit Tønnessen bær til Prix på Lunde, som selger dem for 35 kroner kurven, med 300 gram bær.

Fra Spangereid leverer Kaare Lee Lehne bær til Lyngdal.

Og i Reddal åpnet Ånon Midstue sesongen med å plukke sju kasser lørdag.

Neste uke

— De første feltene åpner nå den første uka i juni, og det er bra. Over helga forventer jeg bær i mange butikker over hele Sørlandet, sier Jan Karstein Henriksen, rådgiver for 52 jordbærprodusenter gjennom Norsk Landbruksrådgiving i Agder.

Dybeslands bær får bein å gå på, selv med pris på 49 kroner kurven.

Mye på gang

I Søgne er Bjørn Arild Stea og Arild Berge i Søgne-jordbær ventet å komme på markedet i neste uke.

Det samme gjelder Karl Kristensen i Tveit.

Neste uke regner rådgiver Jar Karstein Henriksen også med at storbonden Tor Helge Arnevik i Grimstad begynner å levere.

— Selv om fangsten foreløpig er sparsom, regner jeg rundt en dobling annenhver dag. Det avhenger litt av temperaturen, som ikke blir mer enn rundt 13 til 15 grader dagene fremover, sier rådgiver Henriksen.