AGDER: Saken ble anmeldt til politiet 26. juli i fjor. Mopedisten mente at politifolkene skapte en farlig situasjon i forbindelse med en trafikkontroll.

— Han opplevde at politibilen forsøkte å presse ham inn i stålgjerdet og tror at politiet kjørte inn på fortauet for å stanse ham, skriver juridisk rådgiver Camilla Lie i påtalevedtaket.

Oppfordret til å stikke av

Den skadede gutten har forklart i anmeldelsen at han sto og snakket med noen venner ved et lyskryss da en av vennene ble oppmerksomme på at en politipatrulje nærmet seg. Vennene skal ha oppfordret gutten til å stikke av fra stedet for å unngå å bli kontrollert.

Gutten startet mopeden og kjørte langs fortauet fordi et stålgjerde hindret ham i å komme seg ut i veibanen.

— Ved enden av stålgjerdet skal politibilen ha kommet mot ham. For å unngå sammenstøt med politibilen måtte han kjøre tett inntil stålgjerdet, og idet han passerte politibilen, slo han høyre fot/bein inn i de to siste gjerdestolpene. Han holdt kontroll over mopeden og kjørte fra stedet, står det skrevet i påtalevedtaket fra Spesialenheten for politisaker.

To dype kutt

Gutten har opplyst til politiet at han fikk to dype kutt i og under den ene stortåa, og at beinet verket og var forslått opptil hofta.

Spesialenheten har innhentet og gjennomgått dokumenter, helseopplysninger og fotografier i saken. Politimannen som var sjåfør, er avhørt som mistenkt i saken, og hans kvinnelige kollega er avhørt som vitne.

Polititjenestekvinnen har forklart til Spesialenheten at de to så en ungdomsgjeng som satt på sykkelstien. De ønsket å kontrollere mopedisten på stedet og svingte inn på sykkelstien. Det var trangt på stedet.

— Det var bygninger og en trapp på deres høyre side og et rekkverk på venstre side. Like før de kom til trappa på høyre side, registrerte hun at mopedisten gjorde noen bevegelser og kjørte mot dem. Hun utbrøt "han kommer til å kjøre i fronten på oss" og politibetjenten svingte mot trappa på høyre side slik at mopedisten fikk passert mellom politibilen og rekkverket på venstre side. Idet mopeden passerte hørte hun et dunk og mopedisten forsvant. De kjørte ikke etter den, skriver Spesialenheten i påtaledokumentet.

Kjører bajas

I avhør har politifolkene forklart at de ønsket å gjennomføre en kontroll fordi ulovlige mopeder er et generelt problem på Sørlandet. "Det er mange som trimmer mopedene og kjører bajas", skal politibetjentene ha uttalt.

Noen vitner som sto sammen med den fornærmede gutten, har også forklart seg til politiet. Vitnene forteller at de ikke så at politibilen svingte inn mot stålgjerdet. De har også forklart at politibilen sto i ro da gutten passerte i den lille åpningen mellom politibilen og rekkverket.

Fotografier fra åstedet viser også at forhjulene på politibilen er svingt inn mot trappa på høyre side.

Spesialenheten kom fram til at politifolkene ikke hadde opptrådt klanderverdig, og henla saken.