ARENDAL: – Klarer dere det, kan vi rett og slett vinne valget, sa Pedersen i sin tale til Aust-Agder Arbeiderparti sitt fylkesårsmøte i Arendal lørdag.

I dag har partiet en representant ved Freddy de Ruiter som er i sin andre periode og som topper listen også foran kommende stortingsvalg.

– Å få et mandat til er målet. Men vi skal jobbe hardt. Vi må bli det største partiet i fylket og bli dobbelt så store som Frp, sier Ruiter. Ved forrige valg manglet de tusen stemmer for å ta mandat nummer to.

Helga Pedersen talte i tre kvarter til forsamlingen om de utfordringene Arbeiderpartiet og det norske samfunnet står overfor i årene framover. Ikke overraskende startet hun med å advare sterkt mot at Høyre og Frp skal innta regjeringskontorene.

– Den nye og farlige er at Venstre og KrF nå er villige til å slippe Frp til, sa Pedersen.

Annen retning

Hun mente de borgelige vil føre landet i helt annen retning enn det Ap har stått for.

– For eksempel ved at Høyre vil at skattesterke kommuner skal beholde disse pengene framfor at de går inn i fellesskapet. Det vil for eksempel bety at Grimstad mister 17 millioner kroner i overføringer i året, mens Risør får seks millioner kroner mindre, sa hun.

Hun mente at de borgelige ikke står for reell likestilling, og viste blant annet til at Høyre vil skru opp maksprisene for å ha barn i barnehagene.

Pedersen kom med svært få konkrete valgløfter. Hun sa at Ap vil styrke forskningen, gi ikt-næringen bedre vilkår, ansette flere lærere, styrke læringstilskuddene, jobbe mot mobbing i skolene, ruste opp skolebygg, styrke omsorgssektoren — for å nevne noe.

Vil ha Lofot-utredning

Men hun brukte en del tid på å argumentere for oljeutredning i Lofoten. Hun viste blant annet til hvilket løft Hammerfest fikk på grunn av Snøhvit-utbyggingen.

– For ti år siden var det helt vanlig å se gjenspikrede vinduer i byens butikker. Ungdommene flyttet. Men så kom Snøhvit. Nå er det oppvarmede fortau, masse barnevogner å se og midt i sentrum et helt nytt kulturhus bygget av skattepenger fra Snøhvit, sa Pedersen.

Hun viste til at Lofoten betyr 2-3000 nye arbeidsplasser, at miljørisikoen ikke er annerledes enn den ellers er på norsk oljesokkel og at kollisjonen mellom olje og fiskerinæring er mulig å løse.

Må jobbe

Hun mante årsmøtet til å jobbe hardt for Ap foran valget. – Det nytter ikke at Jens gjør det godt i tv-debattene, vi må ha en hel partiorganisasjon som jobber tett sammen mot valget, sa Pedersen.

Hun minnet om at ved en rekke valg de siste tiårene har det stått om 1-3 mandater om hvem som får regjeringsmakt. – Slik kan det lett bli til høsten også. Vi trenger altså at alle står på, sa Pedersen.