FARSUND: Tjenestemannen i den sivile politibilen ble oppmerksom på at han ble innhentet i 80-sonen var 21-åringen. På Lundeveien smatt 21-åringen forbi i 60-sonen.

Det ble satt i gang en fartsmålig over en strekning på 693 meter. Snittmålingen, etter nødvendig sikkerhetsmargin var trukket fra, ble 109 kilometer i timen.

På stedet aksepterte 21-åringen et forenklet forelegg, men få dager senere trakk han tilbake sin erkjennelse og mente at han bare hadde kjørt i 95 kilometer i timen.

Et flertall i Lister tingrett har nå dømt 21-åringen til 18 dagers betinget fengsel med to års prøvetid, og en bot på 8000 kroner.

I tillegg må 21-åringen være uten førerkort i 14 måneder etter råkjøringen som fant sted 27. november i fjor.

Ikke mer enn 95 kilometer i timen

For retten har tiltalte forklart at han så på bilens fartsmåler under forbikjøringen, og flere ganger etter det, før han ble stanset av politiet. Han er sikker på at fartsmåleren aldri viste mer enn 95 km/t. Passasjeren og bileieren forklarte at han så på fartsmåleren et par hundre meter etter forbikjøringen, men er usikker på om den viste 95, 100 eller 105 km/t.

Flertallet, bestående av meddommer Ellen Matsen og tingrettsdommer Robert Versland, er ikke i tvil om at tiltalte hadde en gjennomsnittshastighet på 109 km/t, ifølge dommen.

«Flertallet kan ikke se at det er grunnlag for å betvile målingen, hvor sikkerhetsmarginene som ble anvendt anses tilstrekkelige til å sikre at hastigheten ikke ble målt for høy. Politibetjentens oppfatning av den aktuelle farten underbygger hastigheten som er målt, og etter flertallets mening underbygges forholdet videre av tiltaltes erkjennelse på stedet om at han kjørte 109 km/t», heter det i dommen.

«Tiltalte har i ettertid forklart at han ble noe satt ut da han ble stanset av politiet, men det ble brukt god tid til å vise ham målingen. Dersom tiltalte var sikker på at han ikke kjørte mer enn 95 km/t, slik han har forklart for retten, ville det ha vært naturlig å reagere ved å fortelle det til politiet og bestride gjennomsnittsmålingen. Retten kan for øvrig ikke se at det var konkrete forhold på stedet, verken med hensyn til sikt eller trafikkbildet, som gir grunnlag for å betvile politibetjentens måling eller bruk av måleapparatet», skriver tingretten videre.

Tvil om måleresultatet

«Mindretallet, meddommer Bjørn Ulland, mener at det er tvil som må komme tiltalte til gode som følge av mulig feil ved bruk av måleapparatet. Mindretallet mener at det som følge av noe sludd i luften kan ha oppstått refleks som medførte at avstandsmåleren ble stanset noen meter etter at tiltaltes bil passerte skiltet til Loshavn. Han mener videre at avstandsmåleren kan ha blitt startet noen meter etter at tiltalte hadde kjørt forbi politibilen. Begge forhold medfører at måleavstanden kan ha blitt for stor, hvilket vil gi utslag ved for høy måling av hastigheten. For at all tvil skal komme tiltalte til gode er mindretallet av den oppfatning at tiltalte ikke kan dømmes for å ha kjørt mer enn 100 km/t i 60 km/t sonen», heter det i dommen.

Den samlede rett er kommet til at tiltalte kjørte over fartsgrensen på stedet, som var 60 km/t.