KRISTIANSAND: — Vi har satt sammen elektroniske spor, bompasseringer, samtaledata, vitneopplysninger, likhetstrekk ved innbrudd og har samarbeidet med andre politidistrikter. Til sammen har dette bekreftet vår mistanke om at det er øst-europeiske vinningskriminelle som står bak, sier Arne Eriksen, politioverbetjent ved felles kriminalenhet i Agder politidistrikt til Fædrelandsvennen.

Han forteller at politiet mistenker at de samme personene kan stå bak 10-12 innbrudd hovedsakelig i Kristiansand, Søgne og Grimstad i slutten av juli og begynnelsen av august. Fellestrekkene ved innbruddene har blant annet vært at tyvene har stjålet gull og sølv, mens andre verdigjenstander har blitt liggende igjen. I tillegg har mange av beboerne fått oppringninger fra svenske mobilnumre i forkant av innbruddene.

Arne Eriksen leder også analyse- og etterretningsavsnittet der de har hatt ansvar for å undersøke mobilnumrene. 6. august gikk Agder politidistrikt ut og ba publikum tipse politiet om utenlandske oppringninger.

— Vi har fått over 300 tips og henvendelser, men 98 prosent av dem har vært om helt andre ting. Det kan være alt fra svindelforsøk til salg av sminke, sier Eriksen.

Velger fasttelefoner framfor mobil

Han opplyser at tyvene han jakter på, ofte har ringt til fasttelefoner på adressene de senere samme dag har gjort innbrudd på. Hvis ingen har tatt telefonen, har de gjerne slått til.

— Om ikke beboerne selv har fått en oppringning, har gjerne noen i nærheten gjort det. Derfor har vi bedt naboer sjekke fasttelefonen når vi har vært ute på steder som har hatt innbrudd, sier Eriksen.

Hvorfor tyvene ringer fasttelefoner i stedet for mobiltelefoner forklarer han med at fasttelefonnumre ofte er lettere tilgjengelig og har rett adresse i offentlige telefonkataloger.

Selv om politiet nå er nærmere å finne fram til gjerningspersonene, har de ingen konkrete mistenkte.

— Vi leter og leter sammen med andre politidistrikt, spesielt Vestfold der de har hatt liknende innbrudd omtrent i samme periode. De har også en egen Grenseløs-enhet. Vi venter på mer informasjon fra Sverige. Og vi samarbeider med politi i Øst-Europa. Dette er et puslespill, men plutselig faller den siste brikka på plass, sier Arne Eriksen.

Forsvinner raskt videre

Jan Ove Thorsen, fungerende lensmann ved Søgne og Songdalen lensmannskontor, opplyser at politiet nå har begynt å få tilbake analysene av fingeravtrykk og DNA-spor etter innbruddene i Søgne.

— Foreløpig har vi ikke funnet noe å juble over, sier han til Fædrelandsvennen.

— Det virker som at de har hatt et raid i ett område, og så er de borte, sier Thorsen, som får støtte av Arne Eriksen.

— Det er mobile vinningskriminelle. Det betyr at de for eksempel aldri hadde holdt på med innbrudd på Tinnheia i tre uker. De beveger seg raskt videre, sier Eriksen.

— Men hvis de plutselig dukker opp igjen, kan vi bruke materialet vi har nå har funnet, legger han til.

Jan Ove Thorsen kjenner ikke til at det har vært liknende innbruddsbølger i andre deler av landet etter episodene på Sørlandet.