PÅ REKKE: Det var et godt oppmøte i Filadelfias lokaler i Marvika, hvor Sørlandets førstekandidater til Stortinget fikk sjansen til å kapre kristne velgere. Applaus eller buing var ikke tillatt, og det var derfor vanskelig for kandidatene å vite om de retoriske poengene gikk hjem. Foto: Sondre Steen Holvik

KRISTIANSAND: — Det er viktig at foreldrene kan velge, og ikke blir ledet til å måtte ha barn i en kristen barnehage. Jeg er bekymret dersom antallet barnehager med utvidet formålsparagraf blir for stort. Kommunens barnehager må dominere, sa Alf Holmelid (SV) under verdidebatten i regi av Filadelfia søndag kveld.

Filadelfia har tre barnehager i Kristiansand, og en ny på vei. Seks prosent av byens barnehagebarn går i de kristne barnehagene, som har en utvidet formålsparagraf.

Det prosenttallet vil stige til ni om ett år.

Ideologiske skiller

Alf Holmelid fikk støtte av Kari Henriksen (Ap) i sin bekymring for utviklingen.

— Ti prosent begynner å bli for mye. Mangel på plasser må ikke lede til at barn må gå der foreldre ikke ønsker dem. Dessuten gir private, kommersielle barnehager ofte lavere lønn og dårligere arbeidsforhold til ansatte for å kunne konkurrere, sa hun.

Partiene på høyresiden var imidlertid unisone i sin støtte av private barnehager.

— Private aktører redder barnehagedekningen i Kristiansand, og vi trenger dette samspillet. Dessuten er kristendommen grunnsynet i grunnloven, og andre må tilpasse seg det. For sosialistene handler det mer om å knuse de kristne verdiene, sa Vidar Kleppe (Dem).

Venstres Hans Antonsen mente at private er nødvendig og bra, så lenge de ikke blir for dominerende i en bydel, mens Høyre ønsket å bedre de økonomiske rammene til de private.

— Vi ønsker også at private barnehager får full finansiering på lik linje med de kommunale barnehagene, sa Ingunn Foss (H), som er ordfører i Lyngdal.

Offentlig eller privat

Men det ideologiske skillet mellom høyre og venstre viste seg også i debatten om privat eldreomsorg. Filadelfia viste en reklamefilm som snakket varmt om deres nye leilighetsprosjekt, Kvartal 42, som blant annet tilbyr omsorgsleiligheter for eldre.

Høyresiden applauderte prosjektet og privat eldreomsorg generelt.

PÅ REKKE: Det var et godt oppmøte i Filadelfias lokaler i Marvika, hvor Sørlandets førstekandidater til Stortinget fikk sjansen til å kapre kristne velgere. Applaus eller buing var ikke tillatt, og det var derfor vanskelig for kandidatene å vite om de retoriske poengene gikk hjem. Foto: Sondre Steen Holvik

— Det blir flere eldre, og vi må få de private inn, sa Ingunn Foss (H).- Eldreomsorg er et offentlig ansvar, men vi trenger både private og ideelle. Jens Stoltenberg sier alltid at offentlig er best, men gode private initiativ må få offentlig støtte, sa Hans Antonsen.

Thor Jørgen Tjørhom (Sp) var mer skeptisk.

— Alle vil ikke få tilgang til dette, spesielt i distriktene. Vi kan ikke bare la kjøpesterke få muligheten, og vi må sikre en verdig alderdom for alle, sa han.

Rødt gikk lengst i kritikken.

— Når private går inn, så blir det et press på de ansatte eller på brukerne for å skape overskudd for eierne. De skal tjene penger uansett, sa Kasper Espeland Bekkeli.

- Må skille

Alf Holmelid var opptatt av å skille mellom private aktører.

— Vi vil gjerne ha ideelle aktører inn, men holde de kommersielle utenfor, sa han.

Frp mente imidlertid at det er akkurat det samme, bare kvaliteten blir bedre.

— Det er ikke hvem som gjør det som er viktig, men at det blir gjort. Er kvaliteten til salgs, så er det dét som betyr noe, sa Åse Michaelsen.