KRISTIANSAND: — Likestillingsdebatten er veldig polarisert, og det oppstår steile fronter fordi man tematiserer noe som er så emosjonelt for de som har barn, sier Ann Christin Nilsen ved Agderforskning.

Hva er det beste for barna?

Hun mener at det er tre temaer som går igjen i debatten.

IMG_AnnChristin_2.jpg_1_1_LR2QQB4.jpg Foto: Torstein Øen (arkivfoto)

Mors deltakelse i arbeidslivet. Hvem skal betale for kvinners deltid, og hvilken risiko tar kvinner når de jobber deltid?Hva er det beste for barna? Er det best å være i barnehage eller å være hjemme hos mor?

Hva vil det si å være en god mor?

— Det tredje punktet er underliggende i hele diskusjonen og bidrar til å gjøre debatten betent. Vi diskuterer ofte morsrollen, men fedrene er ofte fraværende. Hvorfor diskuterer man ikke farsrollen mer? Hvorfor setter ingen spørsmålstegn ved at ikke flere menn jobber deltid, spør Nilsen.

Hvor frie er valgene våre?

Frihet er et viktig begrep i likestillingsdebatten, og som sosiolog spør Nilsen hvor frie valgene våre egentlig er.

— Valgene våre styres av samfunn, erfaringer og tradisjoner. Også arbeidsmarkedet spiller en rolle. Tradisjonelt tjener menn mer, og gir uttrykk for at de ikke kan jobbe deltid. Dersom man vil at en av foreldrene skal være hjemme med barna, blir det rasjonelt at mor gjør det dersom det er henne det er lettest for.