KRISTIANSAND: Aktor, politiadvokat Hilde Almåsstø, la ned sin straffepåstand i Kristiansand tingrett torsdag, etter ni dagers rettsforhandlinger. Forsvareren, advokat Jon Anders Hasle, kommer til å påstå frifinnelse for de mest vesentlige tiltalepunktene.

Aktor la vekt på at den mest straffverdige del av tiltalen er grovt bedrageri av nesten 670.000 kroner i forbindelse med innmeldt tap på sau og geit etter ulveangrep. Det er det beløpet Fylkesmannen og påtalemyndigheten mener at bonden fra Åseral har klart å få utbetalt, og som han ikke hadde krav på. Aktor mente at han hadde fått erstatning for i underkant av 250 husdyr som ikke er tatt av ulv. Bonden på sin side har erkjent at han ikke hadde tilstrekkelig godt regnskap og oversikt på gården, men har fastholdt at alle de dyrene han har meldt inn som savnet skal han rettmessig ha krav på erstatning for.

Den tiltalte har erkjent en del formelle overtredelser av matloven og for dårlig husdyrhold. Han har også erkjent at han hadde ulovlige dyr på gården. Det dreide seg om vaskebjørner, nesebjørner og mårhunder som alle ifølge Direktoratet for naturforvaltning kan representere en stor smittefare for mennesker og dyr. Denne del av tiltalen var av en slik karakter at det sentrale politiorganet Økokrim trådte inn med en ekstra aktor under straffesaken mot bonden fra Åseral.

Aktoratet la også ned påstand om inndragning og rettighetstap.

Det er ventet at dommen i saken kommer om et par uker.